FRISSÍTVE - Kövesi nem mond le tisztségéről, nincs rá oka – állítja

FRISSÍTVE: Semmi oka nincs lemondani tisztségéről, mert munkája során mindig betartotta a törvényeket - nyilatkozta szerda este Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész az általa vezetett intézmény elleni vádakra reagálva.

Szerinte az korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) megvannak a „belső öntisztító mechanizmusai”; ha egy ügyész esetleg törvényt szeg, nem azt jelenti, hogy mindannyian ezt teszik – tette hozzá Kövesi.

„A DNA bebizonyította, hogy tiszteletben tartja a törvényeket, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. (...) Ha valamely intézmény egyik ügyésze megszegi a törvényt, még nem jelenti azt, hogy mindegyik ügyész ezt teszi” – fogalmazott Kövesi a DNA székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Ostrom alatt van a DNA

Nem véletlenszerűek az igazságszolgáltatási rendszer ellen az utóbbi időben indított támadások, ezek célja "a román állam térdre kényszerítése, a társadalom megalázása" - vélekedett. "Nem hiszem, hogy ez egy véletlenszerű támadás lenne. Az utóbbi időben valóságos fesztivál részesei vagyunk, amelyen a vádlottak és elítéltek féligazságokat vagy hazugságokat mondanak. Itt nem Kövesiről vagy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészéről van szó. (...) A DNA nem egy emberből áll, a DNA egy intézmény. Ez a támadás nem Kövesi ellen irányul, ez a támadás azok ellen az ügyészek ellen irányul, akik végezték a dolgukat, e támadás célja a román állam térdre kényszerítése, a társadalom megalázása, a román állampolgárok megalázása' - nyilatkozta sajtóértekezletén Kövesi. 

A DNA vezetője szerint az igazságszolgáltatás elleni "ostrom" már több mint egy éve tart, és az ehhez megfelelő erőforrásokkal rendelkező támadók szándéka az igazságszolgáltatás hiteltelenítése. "Hogy miért támadnak bennünket? Azért, mert végeztük a dolgunkat, mert bebizonyítottunk korrupciós tetteket. Az igazságszolgáltatás több mint egy éve ostrom alatt áll. Ha megnézzük, hogy kik támadnak, vádlottakat és elítélteket látunk. Olyan embereket, akiknek van pénzük, vannak erőforrásaik, vannak lehetőségeik, és akik hitelteleníteni akarják az igazságszolgáltatást, hitelteleníteni akarják a munkánkat" - fogalmazott Kövesi.

"Nincs okom lemondani"

"Itt most nem Kövesiről van szó, nem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészéről van szó, hanem az igazságszolgáltatás elleni ostromról, azoknak a vádlottaknak a fesztiváljáról, akik meg akarják alázni a társadalmat, a román állampolgárokat. Nincs okom arra, hogy lemondjak. Mindent, amit tettem, a törvény betartásával tettem" - mondta sajtótájékoztatóján a DNA vezetője. 

A főügyész hozzátette, folytatni kívánja tevékenységét mindaddig, amíg döntés születik menesztéséről. "Négy éve töltöm be ezt a tisztséget, végig szeretném vinni a mandátumomat, ugyanakkor készen állok mindenre, amit e tisztséggel együtt járhat. Kollégáimmal együtt folytatni fogom a tevékenységemet mindaddig, amíg törvényes döntés születik a felmentésemről vagy leváltásomról" - fogalmazott.

Várja a bizonyítékokat

A korrupcióellenes főügyész hangsúlyozta, jogában áll felfüggeszteni tisztségéből azt az ügyészt, aki valamilyen fegyelmi kihágást követ el, vagy nem megfelelően látja el a feladatait. "Jelen pillanatban azonban nekem nincs semmilyen bizonyítékom arra, hogy a ploieşti-i ügyészek nem megfelelően látták el feladatukat" - mondta Kövesi, hozzátéve, ez esetben is az Igazságügyi Felügyeletnek kell kivizsgálnia, hogy történt-e törvényszegés. 

A főügyész újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem kapott hivatalos igénylést arra vonatkozóan, hogy mentse fel tisztségéből azt a két rendőrt, akinek a neve elhangzik a vasárnap este nyilvánosságra került hangfelvételeken. A belügy szerdai közleménye szerint Carmen Dan miniszter kérte a DNA-hoz kihelyezett Mihai Iordache és Gabriela Florea rendőrfőbiztosok tisztségből való felmentését, Kövesi azonban cáfolta, hogy ilyen igénylést kapott volna. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?