DNA-ügy: nyugalomra intette a politikusokat a legfőbb ügyész és a CSM elnöke

A legfőbb ügyész és a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke egyaránt arra intette szerdán a politikusokat, hogy várják meg a törvényes eljárások lefolytatását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) körül kirobbant botránnyal kapcsolatban, mielőtt a DNA vezetőjének leváltását követelnék.

Mint ismert, a kormánykoalíció több vezető politikusa Laura Codruta Kövesi DNA-főügyész menesztését követelte, miután egy bűnvádi per alatt lévő ügyész, illetve egy szintén bűnvádi per alatt lévő volt szociáldemokrata képviselő súlyos visszaélésekkel vádolta a hírtelevíziókban a korrupcióellenes ügyészséget. Egyikük, Codrin Ștefănescu felszólította az igazságügyi minisztert, hogy "tegyen már valamit, mert ez így nem mehet tovább". Tudorel Toader a felszólításra megszakította külföldi útját, és hazatért Japánból.

Lazăr: lassan a testtel

A legfőbb ügyészség szerdán közölte: a vádhatóság vezetője, Augustin Lazăr határozottan elutasítja, hogy az ügyészek tevékenységére vonatkozóan általánosító következtetéseket vonjanak le azokból az egyedi esetekből, amikor bizonyos bírák vagy ügyészek ellen indokolttá vált a fegyelmi kivizsgálás indítása.

A közlemény leszögezi, hogy az igazságügyi rendszer szigorú eljárást ír elő a fegyelmi kihágások gyanúja esetén, és hogy a legfőbb ügyész „visszautasítja a vezető beosztásban lévő ügyészek leváltása céljából történő nyilvános uszításokat az igazságszolgáltatás ellen, amelyeket politikusok közbenjárására gerjesztenek.”

A legfőbb ügyészség közleménye szerint az intézmény vezetője bízik abban, hogy a romániai igazságszolgáltatási rendszer képes az európai standardoknak megfelelően ellátni feladatait, és képes javítani saját hibáin az esetleges fegyelmi kihágások felismerése és törvény szerint történő büntetése révén.

Üzent a CSM elnöke is

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnöke, Simona Marcu szintén azt üzente a politikusoknak szerdán, hogy várják meg a törvényes eljárások lefolytatását az DNA körül kirobbant botránnyal kapcsolatban, mielőtt kérnék, hogy bizonyos személyeket váltsanak le tisztségükből.

Simona Marcu arra az újságírói kérdésre válaszolt ezzel, hogy mit üzen azoknak a politikusoknak, akik az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk hatására kérik bizonyos igazságszolgáltatási intézmények vezetőinek leváltását. "Várják meg a törvény által előírt eljárások lefolytatását” - felelte a CSM vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?