Fiatal gyakornokok ismerkedhetnek Brüsszellel egy hónapon át

Négyhetes gyakornoki programon vesz részt hat magyar fiatal, akik Winkler Gyula európai parlamenti képviselőnek és a MIÉRT-nek köszönhetően Brüsszellel ismerkedhetnek.

Az RMDSZ-es politikus szerdán ismertette Kolozsváron az évek óta működő gyakornoki programját a fiatalok pályázatát megszervező Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökével, Oltean Csongorral.

Utóbbi elmondta, 18 fiatal jelentkezett, akik közül hatot választottak ki: Bara Bernadett (Csíkszentdomokos), Tornai Szilárd (Székelyudvarhely), Varga Zsuzsánna (Székelyudvarhely), Buryán Tünde (Medgyes), Tasnádi Márta (Szék) és Fodor Orsolya (Kálnok). A kiválasztáskor az elhivatottságot is figyelembe vették, nem csupán azt, hogy ki mennyire felkészült.

Elhangzott: a MIÉRT számára fontos az európai kapcsolatok ápolása, így a gyakornokok az Európai Néppárt ifjúsági Szervezetéhez csatlakozva is tevékenykednek, illetve több mint 350 ezer euróra pályáztak MIÉRT-es ifjúsági szervezetek az Erasmus Plus programon belül.

Boros Anita arról beszélt, életközelből tapasztalni az EU működését egy pluszt adott neki. Csorba Zsuzsa elmondta, fontos, hogy olyan interkulturális környezetbe kerülnek, ahol az együttműködést megtapasztalhatják. Balló Tamás KIFOR-elnök arról beszélt, hogy élete legszebb heteit adták a gyakornoki programban eltöltöttek, számos olyan programot talált, amelyek segítették az egyetemi tanulmányaiban is.

Winkler Gyula elmondta, számára a politikai munka motivációját az adja meg, hogy fiatalokkal dolgozhat együtt. Ha meg akarja tudni, hogy mi jó és mi rossz, megnézi, hogy a fiatalok mit gondolnak erről - fogalmazott. Beszélt arról is, a tévhit ellenére nem csupán kávéfőzésről van szó: számos olyan tevékenység vár a gyakornokokra, amely segítheti őket a továbbiakban. Idén megszerveznek egy tábort is, ahol korábbi gyakornokok vesznek részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?