Cseke Attila: demagóg és magyarellenes a liberálisok viszonyulása a katolikus iskola ügyéhez

Kettős mércét alkalmaznak a liberálisok, hiszen támadják a marosvásárhelyi gimnázium újraalapításáról szóló törvényt, miközben ők is törvény által oldanának meg egy helyi, számukra fontos problémát – jelentette ki kedden Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

„A Nemzeti Liberális Párt értelmezésében a parlament csak abban az esetben járulhat hozzá a helyi problémás ügyek rendezéséhez, amennyiben az nem magyar vonatkozású. Ezt a hozzáállást demagógnak és magyarellenesnek tekintjük. A liberálisok egyértelműen kettős mércét alkalmaznak, hiszen egyrészt támadják a katolikus iskola újraalapításáról szóló törvényünket a helyi autonómia megsértésére hivatkozva, másrészt ők is törvény által oldanának meg egy helyi, számukra fontos problémát. A liberális párt által vezetett Szucseáva Megyei Tanács által felvett kölcsön helyzetét tisztáznák törvény által, amelynek megoldására az államtól várnak segítséget" – hangsúlyozta kedden Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, a szenátus közigazgatási bizottságában kedden a Nemzeti Liberális Pártnak egy olyan törvénytervezetét tárgyalták, amely elvi tekintetben hasonló az RMDSZ iskolaalapításról szóló törvényéhez.

„A mi jogszabályunk egy olyan Maros megyei ügyet old meg, amelyet évek óta nem sikerült helyi szinten orvosolni. A liberálisok törvénytervezete Szucseáva Megye Tanácsának és helyi önkormányzatainak problémáját rendezné. A jogszabály szerint egy 2004-ben felvett több millió eurós kölcsön egy részét át kellene vállalnia az államnak, mivel azt a liberális vezetésű megyei tanács nem tudja kifizetni. Tehát elmondható, hogy mindkét esetben olyan helyi problémát oldana meg a parlament törvény által, amelyet helyi szinten nem sikerült” – magyarázta a politikus.

Hozzátette: „a szakbizottsági ülésen megkérdeztem a liberális előterjesztőket, hogy szerintük nem sérti-e a helyi autonómia elvét a saját tervezetük. Határozott válaszuk az volt, hogy nem és nem is alkotmányellenes. Azt gondolom, hogy ebből is világosan látszik, hogy saját kezdeményezésüket teljesen törvényesnek tekintik, az RMDSZ-ét viszont rosszhiszeműen és demagóg módon támadják”.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a helyi problémákat helyi szinten kell megoldani, amennyiben lehetséges. Viszont ha ez nem sikerül, akkor az államnak kell átvállalnia ezek rendezését, függetlenül attól, hogy mely politikai alakulat kéri ezt, illetve hogy többség vagy kisebbség problémájáról van-e szó. A liberálisok ezzel szemben a magyar ügyek törvény általi megoldásáról hallani sem akarnak – áll az RMDSZ keddi hírlevelében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?