EP-vita a román igazságügy helyzetéről: az Európai Bizottság osztja a tüntetők aggodalmát

Számos képviselő aggodalmát fejezte ki a tervezett romániai igazságügyi reformmal kapcsolatban szerda este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova ismét az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát – írja az Agerpres.

"A romániai lakosság azért vonult utcára, hogy kifejezze ellenvetését és aggodalmát az igazságügyi törvények módosításaival szemben, amelyek gyengíthetik a korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az Európai Bizottság is ugyanezen a véleményen van és osztja ezeket az aggodalmakat" - fogalmazott Jourova.

A biztos szerint Románia "döntő pillanathoz" érkezett. "Az alkotmánybíróság döntése nyomán az első két törvénytervezet visszakerült a parlament elé (...), és ezáltal lehetőség adódik a nyílt és őszinte párbeszédre, amelynek célja, hogy minden érintett félben kialakuljon a bizalom" - mondta. Kifejtette továbbá, hogy Klaus Johannis államfő "kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban", és az EB biztosi kollégiumának múlt heti ülésén elhangzottak alapján tudja, hogy az elnök "nagyon komolyan kezeli a témát".

"A Bizottság objektív marad, továbbra is az adatokra fog alapozni, és nem lesz részrehajló. Románia és a román állampolgárok lefutottak egy maratont, és a célvonal már a látóhatáron van. Ha most az ország hátralép, nagy csalódást okozna mind a barátainak, mind a román állampolgároknak. Csak Románián múlik, hogy mikor éri el a célvonalat. A Bizottság segíteni fogja, hogy ez mielőbb megtörténjen" - zárta felszólalását Jourova.

Az EU Tanácsa 2018. évi bolgár elnökségéért felelős miniszterhelyettes, Monika Panayotova kifejtette, az Unió Tanácsa ismét felhívja a romániai hatóságok figyelmét az intézményrendszer megerősítésének fontosságára, valamint arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott aggodalmakra.

Visszalépés a korrupció elleni küzdelem terén

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője, a vita kezdeményezője, Ska Keller rámutatott, Romániában visszalépés történt a korrupció elleni küzdelem terén.

"Romániában tízezrek vonulnak utcára a korrupt politikai elit ellen tiltakozva, egy olyan elit ellen, amely önkiszolgálóként tekint az államra, és visszaél a hatalmával, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól. (...) A Románia uniós csatlakozásához vezető, majd az azt követő években tapasztalt jelentős fejlődést követően a korrupció elleni küzdelem terén most nem stagnálás, hanem visszalépés észlelhető. Egyre rosszabbra fordulnak a dolgok Romániában, és ez a kormány, az állampolgárok és a teljes Európai Unió számára rossz" - mondta az EP-képviselő, aki szerint az igazságügyi törvények módosításainak egyetlen célja az igazságszolgáltatás gyengítése és a magas szintű korrupció kivizsgálásának akadályozása.

A több mint egy órán át tartó vitán Tudorel Toader igazságügyi miniszter is jelen volt. Dan Nica szociáldemokrata párti EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja kérte, hogy a tárcavezető is felszólalhasson. A miniszter nem kapott szót, mert nem szerepelt a meghívottak listáján. 

Toader: „nem az igazság kiderítése volt a cél”

Tudorel Toader igazságügyi miniszter elégedetlenségének adott hangot a romániai igazságügyi törvényekről tartott európai parlamenti vita kapcsán. A tárcavezető főleg azt kifogásolta, hogy "teljesen politikai síkon" folyt a vita. "Egyesek úgy beszéltek az igazságügyi törvényekről, hogy nem is ismerik ezek tartalmát"- nyilatkozta. Hozzátette, "fel fogja leltározni az elhangzott valótlanságokat".

A miniszternek meggyőződése, hogy "nem az igazság kiderítése volt a cél", szerinte erre utal az is, hogy bár ő maga is jelen volt a vitán, nem engedték felszólalni. "Bár a mai vitán az igazságügyi törvényeket módosító tervezetről kellett volna hogy szó legyen, valójában a korrupcióról beszéltek. Márpedig a szabály azt mondja - és ezt a felszólalóknak is tudniuk kellett volna -, hogy ha nem tudod, miről beszélsz, inkább hallgass, mert így nem kockáztatod azt, hogy esetleg tévedsz" - fogalmazott a tárcavezető. 

Toader ugyanakkor kifejtette, hogy a felszólalásában az Európai Bizottság álláspontját képviselő Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa nagyon jól ismeri a romániai igazságszolgáltatási rendszert, de az általa tett kijelentések "vélhetően nem tőle származnak". 

Kapcsolódók

Kimaradt?