Elfogadja az RMDSZ Mihai Tudose bocsánatkérését

Elfogadjuk Mihai Tudose volt kormányfő bocsánatkérését, aki bár késéssel és az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólítására  nyilvánosan elnézést kért közösségünktől akasztásos mondata miatt - olvasható az RMDSZ Facebook-oldalán. 

Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ellenzéki pártok politikusai közül továbbra sem határolódott el senki más az elfogadhatatlan kijelentéstől - emlékeztet a szövetség.

Mint arról már beszámoltunk, nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő, amiért mandátuma utolsó napjaiban egy tévéműsorban áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat. „Nyilvánosan bocsánatot kérek azoktól a közösségektől vagy kisebbségek tagjaitól, akiket sértett a gyűlöletkeltésként vagy erőszakra való felbujtásként is értelmezhető nyilatkozatom” – írta csütörtökön a Facebook-oldalára a politikus.

A volt kormányfő arról biztosította a közvéleményt, hogy a párbeszéd, a közösségek egymás iránti kölcsönös tiszteletének híve, és ellenzi az intolerancia és a gyűlöletkeltés bármilyen formáját. Szavai szerint levont egy tanulságot is: jobban oda kell figyelnie a nyilvános állásfoglalásaiban arra, hogy ne adjon teret olyan értelmezéseknek, amelyekkel maga sem ért egyet.

A bocsánatkérés előzménye, hogy a miniszterelnöki tisztségéről két hete lemondatott politikus kedden jelentkezett meghallgatásra a az Orságos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, miután a hatóság hivatalból indított eljárást ellene. A CNCD elnöke, Asztalos Csaba felhívta Tudose figyelmét, hogy egy közméltóságnak nagyon oda kell figyelnie, hogyan fejezi ki magát, egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy lekezelően beszéljen egy kisebbségről.

A volt kormányfő korábbi nyilvános magyarázkodását megismételve azt állította, hogy a - magyarság körében nagy felháborodást előidéző - kijelentésével a törvény betartatásának szükségességére és az erre hivatott helyhatóságok felelősségére utalt.
Asztalos Csaba az elhangzott szövegre utalva rámutatott, hogy értelmezése szerint "ez nem éppen így van". A CNCD elnöke nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a politikust, Tudose pedig megígérte, hogy ezt a következő napokban megteszi.

Mihai Tudose nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió január 10-i műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?