Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose az akasztós kijelentése miatt

Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő, amiért mandátuma utolsó napjaiban egy tévéműsorban áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat.

„Nyilvánosan bocsánatot kérek azoktól a közösségektől vagy kisebbségek tagjaitól, akiket sértett a gyűlöletkeltésként vagy erőszakra való felbujtásként is értelmezhető nyilatkozatom” – írta csütörtökön a Facebook-oldalára a politikus.

A volt kormányfő arról biztosította a közvéleményt, hogy a párbeszéd, a közösségek egymás iránti kölcsönös tiszteletének híve, és ellenzi az intolerancia és a gyűlöletkeltés bármilyen formáját. Szavai szerint levont egy tanulságot is: jobban oda kell figyelnie a nyilvános állásfoglalásaiban arra, hogy ne adjon teret olyan értelmezéseknek, amelyekkel maga sem ért egyet.

A bocsánatkérés előzménye, hogy a miniszterelnöki tisztségéről két hete lemondatott politikus kedden jelentkezett meghallgatásra a az Orságos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, miután a hatóság hivatalból indított eljárást ellene. A CNCD elnöke, Asztalos Csaba felhívta Tudose figyelmét, hogy egy közméltóságnak nagyon oda kell figyelnie, hogyan fejezi ki magát, egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy lekezelően beszéljen egy kisebbségről.

A volt kormányfő korábbi nyilvános magyarázkodását megismételve azt állította, hogy a - magyarság körében nagy felháborodást előidéző - kijelentésével a törvény betartatásának szükségességére és az erre hivatott helyhatóságok felelősségére utalt.
Asztalos Csaba az elhangzott szövegre utalva rámutatott, hogy értelmezése szerint "ez nem éppen így van". A CNCD elnöke nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a politikust, Tudose pedig megígérte, hogy ezt a következő napokban megteszi.

Mihai Tudose nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió január 10-i műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Kapcsolódók

Kimaradt?