Letették a hivatali esküt a Dăncilă-kormány tagjai

Bizalmat szavazott a parlament hétfőn a Viorica Dăncilă vezette új PSD-ALDE kormánynak. A kabinetnek - a beiktatáshoz szükséges 233 helyett - 282 törvényhozó szavazott bizalmat, köztük az RMDSZ honatyái is. Kelemen Hunor szövetségi elnök parlamenti beszédében elmondta: adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a "nehéz időkben is" eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel. Cikkünk frissül.

21:20

Letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet miniszterei

Klaus Johannis államfő jelenlétében letették hétfő este a hivatali esküt a Viorica Dăncilă vezette új kabinet tagjai.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián részt vett Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, Liviu Dragnea képviselőházi elnök, az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu és Laurenţiu Ştefan elnöki tanácsadó.

„Alig egy évvel a parlamenti választások után beiktattuk a harmadik PSD-ALDE-kormányt, miután az első kettő elbukott. A választók bizonyosan nem erre a teljesítményre számítottak. Remélem, hogy a parlamenti többség által javasolt harmadik kormány hivatalba iktatásával véget ér ez a kormányzati szökdösés is, amely tavaly jelentősen rontotta a társadalmi légkört” – fogalmazott az államfő. Kijelentette: a 2016-os választások óta nincs koherens közpolitika, és semmi sem szavatolja azt, hogy a kormányzás alapját az állampolgárokkal szembeni gondoskodás képezi.

20:52

Szerdán ül össze először a Dăncilă-kabinet

Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy hétfő este megbeszélést tart a kabinet tagjaival, a kormány első ülésére pedig szerdán kerül sor.

Dăncilă örömét fejezte ki, hogy a parlament első alkalommal, nagy többséggel szavazott bizalmat egy nő által vezetett kormánynak. Arra a kérdésre, hogy szerinte hány hónapig maradhat tisztségben, azt felelte, bízik benne, hogy végig tudja vinni mandátumát. Hozzátette: együtt fog működni Mihai Tudose volt miniszterelnökkel.

A kijelölt miniszterelnök „prioritásnak” nevezte az erőszakot szenvedett nők helyzetén segíteni, és egyelőre nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítják-e az igazságszolgáltatás törvényeit. 

20:02

Dragnea: abban bízom, hogy ez a kormány 2020-ig hivatalban marad

Reményét fejezte ki hétfőn Liviu Dragnea képviselőházi elnök, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormány a mandátum végéig, azaz 2020-ig hivatalban marad. „A kormányt 60 százalákos többséggel iktatták be hivatalába, ami stabilitást és önbizalmat adhat. A Dăncilă-kabinetnek minden feltétele adott ahhoz, hogy gyakorlatba ültesse a kormányprogramot. (...) Abban bízom, hogy ez a kormány 2020-ig hivatalban marad” – jelentette ki Dragnea a parlament épületében adott nyilatkozatában.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a kormányfő rendszeresen beszámol majd a koalíciónak a kormányprogram gyakorlatba ültetésének stádiumáról, a problémákról, szól, ha parlamenti támogatásra van szüksége.

Liviu Dragnea közölte: a szenátus elnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval együtt részt vesz a kormány tagjainak eskütételi ceremóniáján, amelyre a Cotroceni-palotában kerül sor.

19:24

A PNL nem értett egyet Johannisszal Dăncilă kormányfővé való kinevezésével kapcsolatban

Eltérő álláspontot képviselt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökké való kinevezésével kapcsolatban, ez azonban nem befolyásolja az alakulat és az elnök közötti partnerséget.

A Realitatea televíziónak adott nyilatkozatában a PNL elnöke ismét hangsúlyozta, hogy alakulata előrehozott választásokat szorgalmazott. „Az elnök az alkotmány szerint járt el. Semmit nem lehet felróni neki. Ebben a kérdésben eltérő álláspontot képviseltünk ugyan, de ez semmiképpen sem befolyásolja a PNL és az államfő közötti partnerséget, mint ahogyan az alakulat kongresszusának azt a vállalását sem, hogy támogatni fogja Johannis újabb elnöki jelölését” – fogalmazott Orban.

19:13

Itt a kormány összetétele

A Dăncilă-kabinetnek négy miniszterelnök-helyettese lesz: Paul Stănescu (Szociáldemokrata Párt - PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (Liberálisok és Demokraták Szövetsége - ALDE) és Viorel Ştefan (PSD, tárca nélküli).

Az új kormány összetétele:

Viorica Dăncilă - miniszterelnök
Paul Stănescu - miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter
Graţiela Leocardia Gavrilescu - miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter
Viorel Ştefan - tárca nélküli miniszterelnök-helyettes
Ana Birchall - miniszterelnök-helyettes, Románia stratégiai partneri kapcsolatainak gyakorlatba ültetéséért felelős miniszter
Carmen Dan - belügyminiszter
Teodor Meleşcanu - külügyminiszter
Mihai Fifor - védelmi miniszter
Eugen Orlando Teodorovici - pénzügyminiszter
Tudorel Toader - igazságügyi miniszter
Petre Daea - mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
Valentin Popa - tanügyminiszter
Lia Olguţa Vasilescu - munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter
Dănuţ Andruşca - gazdasági miniszter
Anton Anton - energiaügyi miniszter
Lucian Şova - közlekedésügyi miniszter
Rovana Plumb - európai alapokért felelős miniszter
Ştefan Radu Oprea - üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter
Sorina Pintea - egészségügyi miniszter
George Ivaşcu - kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter
Ioan Deneş - víz- és erdőgazdálkodási miniszter
Nicolae Burnete - kutatási és fejlesztési miniszter
Bogdan Cojocaru - távközlési miniszter
Ioana Bran - ifjúsági és sportminiszter
Bogdan Gheorghe Trif - turisztikai miniszter
Natalia Intotero - külhoni románokért felelős miniszter
Viorel Ilie - parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter
Victor Negrescu - európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter

19:06

Bizalmat szavazott a plénum a Dăncilă-kormánynak

Bizalmat szavazott a parlament plénuma a Viorica Dăncilă vezette kormánynak. 282 honatya szavazott igennel, 136 nemmel és egy képviselő tartózkodott. 

A jelenlevő 429 honatya közül 419-en adták le voksukat. A Digi24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a miniszterek már hétfőn este, 19.30-kor leteszik az esküt a Cotroceni palotában.

18:40

Az EMNP feltételekhez kötné a kormány támogatását

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint feltételekhez kell kötni a kormány és a kormánypártok támogatását - olvasható az EMNP által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. A dokumentum szerint az erdélyi közvélemény joggal követi aggodalommal a kormányválság és kormányalakítás eseményeit, hiszen egy éven belül immár a harmadik miniszterelnök kezdheti meg munkáját Bukarestben.

Az EMNP Országos Elnöksége szerint csak akkor érdemes támogatni az új kormányt és a kormánykoalíció pártjait, ha az erdélyi magyar közösség szempontjából megkerülhetetlen kérdésekben garanciákat kapnak az előrelépésre. Az EMNP szerint a feltételek között kell szerepelnie az autonómiaformák megvalósításáról szóló román-magyar párbeszéd beindulásának, a közigazgatásban az anyanyelvhasználat megfelelő biztosításának, valamint az ezt szabályozó törvényes keret kibővítésének. A feltételek közé sorolták a nemzeti és regionális jelképek szabad használatának haladéktalan biztosítását és az ezzel kapcsolatos hatósági zaklatások megszüntetését, az egyházi- és közösségi vagyon visszaszolgáltatásának újraindítását és megnyugtató rendezését.

Az EMNP szerint a támogatás feltételéül kell szabni a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyének rendezését, Székelyföld gazdasági diszkriminációjának megszüntetését és a régió fejlődésének biztosítását, a Székelyföldet is érintő észak-erdélyi autópálya mihamarabbi megépítését, az igazságügyi törvénycsomag felülvizsgálatát, valamint az év elejétől tapasztalható súlyos adó- és pénzügyi zavart okozó törvények módosítását.

18:33

Turcan: ne szavazzák meg a kormány beiktatását

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője azt kérte hétfőn a parlament plénumától, hogy ne szavazza meg a kormány beiktatását.

„Ha ön egy büszke nő, akkor azért kellene imádkoznia, hogy ne iktassák be ezt a kormányt, mert Liviu Dragnea Călin Popescu-Tăriceanu közvetítésével megüzente a tegnap, hogy ön nem igazi miniszterelnök lesz, hanem egy adminisztrátor, s az is csak korlátozott jogkörökkel. Egy olyan személy, aki mások parancsait teljesíti (...). Ez a legsúlyosabb alkotmányos támadás a miniszterelnöki jogkör ellen, és ha a nép választottjainak erejét akarják birtokolni, akkor ne szavazzák meg ennek a kormánynak a beiktatását. (...) A kérdés az, hogy mit tesz ma az RMDSZ? Már megszavaztak két PSD-ALDE-kormányt, amelyek semmi jót nem hoztak ennek az országnak, de meg merészelik tenni ezt harmadszor is? Miért? (...) Én abban bízom, hogy ma ebben a teremben felelős politikusok ülnek, és itt az ellenzékben lévő kollégákra, a kisebbségekre, az RMDSZ-re, a többségben lévők felelős képviselőire gondolok - ne hagyják, hogy Liviu Dragnea paranójája teljesen szétverje ma Romániát” – mondta Turcan, aki szerint Viorica Dăncilă kinevezése kizárólag Liviu Dragnea személyes érdekeit szolgálja.

A PNL frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy a Dragnea kérésére, a kijelölt miniszterelnök „semmiféle papírt nem írt alá” az igazságügyi törvények módosítására vonatkozóan. A Nemzeti Liberális Párt a kormány beiktatása ellen fog szavazni - szögezte le Raluca Turcan. 

18:31

Dăncilă: politikai kormányt fogok vezetni

Kizárólag a választott tisztségviselők, a többségi koalíció vonhatja felelősségre döntései időszerűségéért az új kormányt, jelentette ki Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő.

„Politikai kormányt fogok vezetni, amelyet a parlamenti többség javasolt és támogat. Ezt az országot a választottaknak kell vezetniük, nem a kinevezetteknek! Következésképpen, a kormány döntései időszerűségének ügyében csak a választottak előtt fog felelni, tehát kizárólag a többségi koalíció előtt. Amíg én miniszterelnök leszek, egyetlen intézmény, egyetlen egy hatalmi központ se fogja többé megmondani a kormánynak, hogy mi a teendője” – mondta a parlament plénuma előtt felszólaló Viorica Dăncilă.

A kijelölt kormányfő azt is elmondta: az ország fő kérdéseiben és a nemzet érdekében hajlandó minden politikai erővel párbeszédet folytatni, Románia elnökét is beleértve, feltéve, ha a párbeszéd civilizált hangvételű. 

18:22

Dragnea: a kormánynak a nép érdekében kell vezetnie az országot

Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta hétfőn a parlament plénumában, hogy a román kormánynak európai szellemben, de a román nép érdekében kell vezetnie az országot. „Románia egy szuverén ország és valamennyiünknek kötelessége ezt a szuverenitást megvédeni. Azért mondom ezt, mert a szuverenitás nem annyira politikai vagy gazdasági kategória, mint inkább egy lelkiállapot. Ennek a kormánynak az a feladata, hogy gazdasági eredményeket érjen el, növelje a polgárok jövedelmeit és a beruházások mértékét, de ugyanakkor megtartsa a szuverenitást, azaz a független gondolkodást, a foganatosított intézkedések nemzeti jellegét. A román kormánynak európai szellemben, de a román nép érdekében kell vezetnie az országot (...)” – hangsúlyozta Dragnea.

Meglátása szerint 2016-ban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció „az ellenlábasok minden erőfeszítése ellenére”, az utolsó 27 esztendő legmerészebb kormányprogramját kezdte el gyakorlatba ültetni.

A PSD elnöke szerint a kormánynak célként kell kezelnie a beruházásokat és el kell érnie azt, hogy ennek a mandátumnak a végére Románia a legfejlettebb európai országok lajstromának első felében kapjon helyet. Úgy vélte: egy hatékony kormányzás megcáfolhatja a hitelminősítő intézetek prognózisát.

Dragnea köszönetet mondott Mihai Tudosénak a kifejtett munkáért és elismételte, hogy Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök konfliktuskerülő személyiség, aki jól ismeri a brüsszeli politikát és az ottani vezetőket. 

17:23

Dăncilă a szándékait ismertette

„Mandátumom során azt a célt fogom követni, hogy 2020-ra Románia az Európai Unió legerősebb gazdaságai rangsorának első felében legyen, hogy ily módon a fiatalok ne hagyják el az országot, akik pedig elmentek, azok tervezzék a hazatérést” – jelentette ki Viorica Dăncilă a parlament plénuma előtt. 

A kijelölt kormányfő arra is ígéretet tett hétfői parlamenti felszólalásában, hogy megbízatása alatt semmiféle új illetéket nem fog bevezetni, és lemondanak a 600-as nyilatkozatról. „Maximum ötven, általánosan alkalmazott illetéket képzelek el, és ezt mielőbb szeretném megvalósítani. Amíg miniszterelnök leszek, semmiféle új illetéket nem fogok bevezetni Romániában. A célom a gazdasági élet leegyszerűsítése, nem pedig az elbonyolítása. Még ettől a héttől kezdve lemondunk a 600-as nyilatkozatról és utána csaknem az összes többiről” – mondta a plénum előtt Viorica Dăncilă.

16:20

Megemlékeztek Verestóyra a parlamenti ülés elején

Megkezdődött a parlamenti vita a kormány programjáról és összetételéről. Kelemen Hunor javaslatára a honatyák egy perces néma csönddel adóztak a múlt héten elhunyt Verestóy Attila szenátor emlékének.

16:14

Az RMDSZ bizalmat szavaz a Dăncilă-kormánynak

Az RMDSZ hétfő délután bizalmat fog szavazni a parlamentben a Dăncilă-kormánynak – jelentette be a frakciók együttes ülése után Kelemen Hunor. „Adunk egy esélyt a koalíciónak” – nyilatkozta a sajtónak a szövetségi elnök.

14:52

Kelemen Hunort nem győzte meg a PNL elnöke

Az RMDSZ frakcióinak 14 órakor kezdődő együttes ülésén dönt az RMDSZ arról, hogy bizalmat szavaz-e a Viorica Dăncilă vezette kabinetnek - nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal folytatott egyeztetést követően.

"Felhívott az este (Orban - szerk. megj.), ma visszahívtam, megittunk egy kávét és ennyi. Ennél érdekesebb információkkal nem tudok szolgálni. Mi 14 órakor döntünk. Itt nem az volt a kérdés, hogy meggyőz-e vagy sem. Ahhoz, hogy meggyőzzenek (...), hetekkel, hónapokkal előtte el kellene kezdeni tárgyalni" - nyilatkozta a találkozót követően a szövetségi elnök.

13:41

Valentin Popa: a „pamblică” az regionalizmus

Igazságtalanul vádolják azzal, hogy nem beszél jól az anyanyelvén – mondta a szakbizottsági meghallgatáson az oktatási miniszteri tisztség várományosa.  Valentin Popa szerint az egyik beszédében használt „pamblică” szó regionalizmus. „Büszke vagyok a bukovinak származásomra” – jelentette ki.

A Suceavai Egyetem rektora arra reagált, hogy a meghallgatáson az oktatási szakbizottság ellenzéki tagjaitól kapott ajándékba egy nyelvtankönyvet, illetve néhány liberális honatya az ülésen „ünnepélyesen" átvágott egy szalagot. Ezt gúnynak szánták, ugyanis egy interneten keringő videóösszálíltás szerint egy nyilvános eseményen tartott beszédében „pamblicának” nevezte „panglică” (pántlika) helyett az avatószalagot, több esetben pedig képtelen volt összeegyeztetni az alanyt az állítmánnyal. 

12:45

A kisebbségekkel és az RMDSZ-szel tárgyal a PNL

A kisebbségek parlamenti csoportjának vezetőjével, Varujan Pambucciannal és az RMDSZ szövetségi elnökével, Kelemen Hunorral találkozik Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy az új kormány beiktatásának szavazásáról tárgyaljanak - nyilatkozták az Agerpresnek parlamenti források.

A két találkozóra a parlament két házának együttes ülése előtt kerül sor, amelynek során a plénum szavaz majd az új kormány beiktatásáról. Múlt héten Ludovic Orban bejelentette, hogy tárgyalni fog a parlamenti frakciókkal, hogy ne hagyják jóvá a Dăncilă-kabinet beiktatását. Vasárnap azt nyilatkozta, hogy felszólítják a kisebbségek képviselőit, az RMDSZ-t, azokat a parlamenti képviselőket, akik még használják a fejüket és érdekli őket Románia sorsa, hogy ne szavazzák meg a kabinet beiktatását. (Agerpres)

12:04

Plumb: az igazságügyi törvények módosításának támogatója vagyok

Támogatja az igazságügyi törvények módosításait, és az a véleménye, hogy ezeknek összhangban kell lenniük az alkotmánybíróság döntéseivel - jelentette ki hétfőn az európai alapokért felelős tárca élére javasolt miniszterjelölt, Rovana Plumb. "Független igazságszolgáltatásra van szükségünk, és meggyőződésem, hogy részünk is lesz benne" - mondta Plumb a parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően. 

A Brüsszellel fenntartott kapcsolatokról úgy nyilatkozott: azok "nagyon jók", kedden például a Romániában tartózkodó Corina Creţu regionális politikáért felelős biztossal fog találkozni. "Az Európai Bizottsággal való párbeszéd változatlan marad az én szempontomból is, és a mi szempontunkból is" - fogalmazott Plumb. (Agerpres)

11:48

Cseke Attila: nem vagyunk a kormánykoalíció csatolmánya

Elementáris szerkesztési hibák vannak a kormányprogramban, és csak egy fél mondatos utalás van benne a decentralizációra – jelentette ki hétfő reggel RFI-nek az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Cseke Attila szerint nagyon eljött az ideje, hogy hatékony kormánya legyen az országnak. „Azt azért mégsem lehet, hogy félévente lecserélik a miniszterelnököt” – fogalmazott a politikus néhány órával a Dăncilă-kabinet programjáról és összetételéről szóló parlamenti szavazás előtt.

Arról a szenátor nem kívánt nyilatkozni, hogy támogatja-e majd az RMDSZ a kormányt a délutáni szavazáskor. „Nem vagyunk a csatolmánya ennek a koalíciónak” – nyilatkozta a frakcióvezető. Hozzátette, hogy a hétfő délelőtt szakbizottsági meghallgatásokon az RMDSZ honatyái is kérdéseket fognak feltenni a miniszterjelölteknek.

11:12

Futószalagon véleményezik a miniszterjelölteket

Délelőtt tízig több miniszter is meghallgattak a szakbizottságok, és – többségi szavazással – mindegyiküket alkalmasnak nyilvánították a tisztségre. Köztük van Theodor Meleșcanu (külügy), Anton Anton (energiaügy),  Victor Negrescu (európai ügyek) és Dănuț Andrușca (gazdaság). A szakbizottságok véleményezése csak konzultatív jellegű. (HotNews)

Kapcsolódók

Kimaradt?