Tizenötödik születésnapját ünnepelte a Magyar Ifjúsági Értekezlet Marosvásárhelyen

Születésnapi Estéllyel ünnepelte tizenötödik születésnapját a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szombaton, Marosvásárhelyen.

Az eseményen a szovátai ajánlástól napjainkig 15 év legfontosabb pillanataira emlékeztek vissza a meghívottakkal, és aláírták a MIÉRT stratégiai dokumentumát, illetve az RMDSZ-MIÉRT közti együttműködési megállapodást.

A kezdetek: MIT helyett MIÉRT

Az eseményen négy szakaszban zajlottak a beszélgetések. Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT alakulásáról elmondta, az RMDSZ érezte, hogy szükség van fiatalításra, utánpótlásra, így ragadták meg a létező, alulról jövő szervezkedések kínálta lehetőségeket és tettek ajánlást feléjük.

Kovács Péter, az RMDSZ volt ügyvezető elnöke, volt MIÉRT-elnök úgy fogalmazott: az szövetség és MIÉRT között sosem alakult ki alá-fölé rendeltségi viszony, mindig egymás mellett tudtak dolgozni. Elmondta azt is, az alakuláskor alapelv volt, hogy „Markó Béla nem holnap, hanem húsz év múlva akarunk lenni”.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke felidézte: az is kérdés volt, szükség van-e egyáltalán ifjúsági szervezetre az akkori Magyar Ifjúsági Tanácson kívül, akiknek idővel egyre rosszabb viszonyuk lett az RMDSZ-szel. Akkor többen úgy gondolták, hogy a válasz a kérdésre: igen. „Valamit tenni akartunk, nem valami lenni” – fejtette ki Porcsalmi. Kelemen Hunor úgy fogalmazott, a létező struktúrákat kell használni közösségépítésre, belakni a létező szervezeteket.

Markó Attila videofelvételen üzent. Az RMDSZ volt parlamenti képviselője elmondta, a MIÉRT-nek köszönhetően sikerült fiatalnak maradnia. Fontos az ifjúságnak felismernie, hogy közülük kerülnek ki a jövő politikusai – fogalmazott.

Új stratégiai dokumentum, új együttműködési megállapodás

Oltean Csongor MIÉRT-elnök elmondta, a stratégiai dokumentumba olyan elemek kerültek be, amelyek meghatározzák a jövőt. Ezek között van többek között a fiatal vállalkozók támogatása, a szakoktatás, a szórványban élők magyar oktatásba bevonásának kérdése.

Kelemen Hunor szövetségi elnök kiemelte: fontos, hogy fennmaradjon a partneri viszony, és olyan fiatalokat vonzzanak be, akik érdekeltek a közösségépítésben. Szerinte mindig lesz üres szék a szövetségben, ami olyan fiatalokra vár, akik tudnak tartalmat nyújtani a közpolitikákban, akik befolyásolni akarják a döntéshozókat döntéseikben.

Üstökösnek lenni nem jó

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke visszaemlékezett: 1990 márciusától volt az ifjúsági élet része, örvend annak, hogy a MIÉRT többsége „nem lett üstökös”, hiszen az a pályája végén kihuny. Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője arra emlékezett vissza, miniszterként Borboly kampányfőnöke volt, és ez izgalmasabb volt, mint a Bukarestben már kialakult, hatékonyan működő csapatban dolgozni.

Bodor László volt MIÉRT-elnök felidézte: a mandátuma idején alakult két új erdélyi magyar párt, ekkor történt személycsere az RMDSZ élén és generációváltás a MIÉRT élén is. Ezért aztán egy új jövőkép kialakításának feladata hárult rá. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke arra emlékezett vissza, azon dolgozott ebben az időszakban, hogy a magyar országgyűlés ifjúsági albizottsága első ízben gyűlésezzen Erdélyben, építsék a magyarországi kapcsolatokat.

Itthon, Európában

Horváth Béla, a Bihar megyei Szalacs polgármestere mint  legfiatalabb polgármester beszélt. Második mandátumát tölti a település vezetőjeként, de még mindig alig 29 éves – hangzott el. Jakab Adorján, a MIÉRT korábbi elnökhelyettese arról beszélt, hogy az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetéhez csatlakozó út hosszú volt, szkeptikusan kezelték a MIÉRT törekvéseit, de végül sikerült megállapodniuk.

Szabó József volt MIÉRT-elnök a közös önkormányzati ülésekről beszélt, amelyeknek célja az volt, hogy „ne sérüljün, ami jól működik, de a fiatalok is érvényesülhessenek” benne. „Maros megye rendkívül nehéz megye”, fogalmazott Kovács M. Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki visszaemlékezett: az ifjúsági szervezetet is nehéz volt meglapítani egykoron.

A jövő

A mai diákok közt biztosan van, aki csak bulizni akar a rendezvényeiken, de fontos a szervezők számára, hogy a szakmaiságra is hangsúlyt fektessenek – fogalmazott Bukur Tamás MAKOSZ-elnök, aki saját magát „a maga generációjában is rebbelisnek” nevezte.

Antal Lóránt volt MIÉRT-elnök kiemelte, elnöksége alatt fontos célkitűzés volt, hogy fiatalt juttassanak a parlamentbe. Apjok Norbert parlamenti képviselő volt az első MIÉRT-es képviselő, aki szerint bár fontos döntések születnek a parlamentben, a távolság a területi és a parlamenti tevékenység között nem olyan jelentős, mint gondoljuk.

Oltean Csongor MIÉRT-elnök elmondta, arra vállalkozott, hogy állja a sarat, „tolja tovább a szekeret”. Számos olyan jól működő gyakorlat van, amelyet megörökölt, ilyen a fiatal vállalkozókra odafigyelés is – tette hozzá. A MIÉRT számára a legfontosabb kihívás, hogy haladjon a korral, meg tudja szólítani a fiatalokat – emelte ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?