Közzétette két évre szóló programtervezetét a kormánykoalíció

A Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetői aktualizálták a kormányprogramot a 2018–2020-as időszakra, amelyet Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök hétfőn a parlament elé terjeszt jóváhagyásra.

A dokumentum továbbra is prioritásnak tekinti a központosítás leépítését és a helyi közigazgatásra vonatkozó törvénykezés módosítását. „Az állam elsődleges feladata kell legyen, hogy gondját viseli az állampolgároknak. Az állam feladata, hogy az alapvető infrastruktúrát (víz, csatorna, iskolák, kórházak, utak, stb.) az ország egész területén megteremtse” – fogalmaz a kormányprogram tervezete.

Korszerűsítik az utakat

Ennek megfelelően, 2016, illetve 2020 tekintetében a vízhálózatra csatlakozott háztartások arányát 65,2 százalékról 87 százalékra, a csatornahálózatra csatlakoztatott háztartások arányát pedig 49,1 százalékról 60 százalékra tervezik emelni. A modernizált utak arányának 39,4 százalékról 61 százalékra, a telekkönyvezett lakások aránya 40 százalékról 80 százalékra (a mezőgazdasági területeké 100 százalékra) kell hogy nőjön ugyanebben az időszakban, és 2020-ra minden iskolának kell hogy legyen működési engedélye.

A kormányprogram-tervezet szerint országos kulturális stratégia kidolgozására van szükség, amely magában foglalja az épített örökség megőrzésének programját is, és ennek érdekében 2020-ra „egy európai uniós országnak megfelelő szintre” emelik a terület finanszírozását. A kormány vállalja, hogy évente 50 százalékkal növeli a kulturális területre szánt befektetési alapot.

Ismét módosul az oktatási törvény

Az aktualizált kormányprogram-tervezet szerint az oktatás „stratégiai fejlesztési tényezőnek” tekintendő, és a kabinet legkésőbb 2019. január 1-jéig módosítja az oktatási törvényt. A demográfiai visszaesés körülményei között tovább kell küzdeni az iskolaelhagyás ellen, és a „terület fontosságának megfelelő” finanszírozást kell biztosítani – szögezi le a dokumentum, amely 2500 bölcsőde, óvoda és iskola építését irányozza elő. A program szerint újabb jogszabályok jelennek meg, amelyek elősegítik a külföldön élő román állampolgárok hazatérését.

Az egészségügy működését legkésőbb 2018. december 31-ére kidolgozandó új törvény irányítja majd, egyenként 300 milliós eurós költséggel nyolc regionális kórház épül, mindegyik ezer ággyal. Felújítják a megyei kórházak zömét és minden községet mentőautóval látnak el. 2019. január 1-jétől adómentesítenék azoknak az orvosoknak a fizetését, akik hátrányos helyzetű vidéken vállalnának munkát, és rendszeresítenék a páciensek elektronikus kórlapját.

Párbeszéd a hatalmi ágak között

A külpolitika kiemelt célkitűzései közé tartozik az Egyesült Államokkal való stratégiai partneri kapcsolat elmélyítése, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása, a schengeni övezethez való több lépcsős csatlakozás. A belügyminisztérium az európai uniós tagországok szintjére emelné a rendelkezésre álló technikát és a személyzet felkészülési szintjét.

Az igazságügy működését szabályozó törvénykezést oly módon kell modernizálni, hogy „megakadályozza az államhatalom ezen ágának visszaéléseit” – mutat rá a dokumentum szövege és ennek érdekében egy mechanizmus létrehozását irányozza elő, amely állandó párbeszédet biztosít a három államhatalmi ág (törvényhozói, végrehajtó, bírói) között.

A kormányprogram értelmében a védelemre továbbra is a nemzeti össztermék 2 százalékát fordítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?