Milyen benyomást tett rá Viorica Dăncilă? Porcsalmi Bálintot kérdeztük

A Dăncilă-kabinet támogatása és a koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás elválasztható egymástól Porcsalmi Bálint szerint. Az együttműködés esetleges folytatásáról csak a kormány megalakulása után dönt az RMDSZ – tudtuk meg az ügyvezető elnöktől.

A politikus kedden részt vett a szövetség frakciói, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és kormányfőjelöltje közötti találkozón. Az egyeztetések után arról kérdeztük: az új PSD-ALDE- kormány támogatásának feltételéül szabta-e az RMDSZ a számára fontos törvénytervezetek elfogadását a tavaszi parlamenti ülésszakban.

Porcsalmi elmondta, csak a kormány megalakulása után egyezetnek a koalícióval az RMDSZ törvényhozási prioritásairól és a parlamenti együttműködés esetleges folytatásáról. „A PSD-nek nélkülünk is többsége van, emellett a mi érdekünk is, hogy mielőbb megalakuljon az új kormány.  Az együttműködés folytatása csak a Dăncilă-kabinet beiktatása után fog eldőlni” – mondta az ügyvezető elnöke.

A politikus tájékoztatása szerint a RMDSZ a tavaszi parlamenti ülésszak első napján, január 30-án tartja az év eleji frakcióülését. Ekkor véglegesítik a törvényhozási prioritásaikat. Ezután pontszerűen tárgyalnak az RMDSZ számára fontos tervezetekről a koalícióval, és döntenek a parlamenti együttműködési megállapodás esetleges folytatásáról – részletezte.

Porcsalmi a keddi találkozóról elmondta: az RMDSZ frakcióinak tagjai elsősorban a nagyobb projektekről, fontosabb törvénykezdeményezésekről faggatták a PSD kormányfőjelöltjét. Emellett kíváncsiak voltak a felfrissített kormányprogramra és a miniszterjelöltek listájára is. Előbbi szerdára készül el, utóbbi pedig hétvégén áll össze.

Kérdésünkre az ügyvezető elnök megerősítette: az RMDSZ csak a fentiek ismeretében, a miniszterjelöltek hétfői parlamenti szakbizottsági meghallgatása után dönt a kormány támogatásáról. „Elméletileg az a lehetőség is fennáll, hogy olyan jelöltek csúsznak be, akiket nem tudunk támogatni, és akkor nem szavazzuk meg a kormányt. Ma megelőlegezni a hétfői döntést korai” – fogalmazott.

Fel sem merült a kormányra lépés

Porcsalmi közlése szerint az RMDSZ kormányra lépése fel sem merült a keddi találkozón. Emlékeztetett: ezt a kérdést Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vetette fel egy hétfői nyilatkozatban. „De ez csak wishfull thinking volt. A PSD részéről ilyen felkérés nem érkezett. A Tudose-kabinet beiktatásakor volt legutóbb erről szó, a kormányra lépést már akkor határozottan elutasítottuk, azóta ez nem téma” – szögezte le.

Az ügyvezető elnöktől megtudtuk: Liviu Dragnea és a kijelölt miniszterelnök a keddi találkozón elhatárolódott Mihai Tudose „székelyakasztós” kijelentésétől. „A PSD elnöke egyébként nem sokkal a kijelentés elhangzása után felhívta telefonon Kelemen Hunor szövetségi elnököt, és elmondta, hogy ilyen megnyilvánulásokkal nem tud egyetérteni. Ezt most elmondta az RMDSZ-frakció előtt, majd később az újságíróknak is” – tájékoztatott a politikus.

Arra a kérdésünkre, milyen benyomást tett rá Viorica Dăncilă, Porcsalmi Bálint kijelentette: „Nem tett rám semmilyen benyomást”.

Kapcsolódók

Kimaradt?