Tăriceanu: a kormányfőre inkább csak adminisztrátori szerep hárul

A leendő kormányfőnek inkább adminisztrátori szerepe lesz, jelentette ki hétfőn este az Antena3-nak  adott interjúban Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke kifejtette: a koalíció abban a helyzetben van, hogy nem tölthet be miniszterelnöki funkciót annak a pártnak a vezetője, amely megnyerte a választásokat, azaz Liviu Dragnea PSD-elnök. A kormányfőnek ezért egyfajta adminisztrátori szerepet kell betöltenie, ezért esett a választásuk Viorica Dăncilára - jelentette ki Tăriceanu, hozzátéve, hogy ezt az előző két miniszterelnöknek is meg kellett volna értenie.

Az ALDE elnöke úgy fogalmazott: az adminisztrátor kifejezést nem pejoratív felhanggal használja, de a kormányfő„a parlamenti többségtől kap megbízást arra, hogy teljesítse azt a kormányprogramot, amelyet a háta mögött lévő parlamenti képviselők és pártok támogatnak. Őt (a kormányfőt - sz.m.) nem az állampolgárok választották meg, nem vett részt a választásokon, hogy legitimitása legyen a kormány vezetésére. (...) Nem az ő kormánya. A kormány annak a többségnek a kifejeződése, amelyet a parlamentben birtoklunk a PSD és az ALDE közti koalíció eredményeképpen” - fejtegette a szenátusi elnök az Antena3 műsorában.

Tăriceanu azt mondta: a miniszterelnöknek be kell váltania a PSD és az ALDE választási ígéreteit, és ehhez nem elégséges egy ember, hanem „nagyon sokat számít az őt körülvevő csapat, a miniszterek és a tanácsosok.”

Kapcsolódók

Kimaradt?