Kelemen Hunor: egyelőre nem döntött az RMDSZ az új kormány támogatásáról

Egyelőre nem döntött az RMDSZ arról, hogy támogatja-e Viorica Dăncilă miniszterelnök kormányát, mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn Nagyváradon. A politikus a magyar kultúra napja alkalmából látogatott a városba, ahol Cseke Attila szenátorral, a szövetség Bihar megyei elnökével és Szabó Ödön parlamenti képviselővel, ügyvezető elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót.

A szövetségi elnök felidézte Mihai Tudose volt kormányfő két problémás, a halálbüntetés bevezetése, illetve a székely zászló kitűzése kapcsán tett kijelentését, mint mondta, ezektől nyilvánosan Victor Ponta volt kormányfő és Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölt határolódott el.Az ellenzéki pártok vezetői nem léptek nyilvánosság elé az elmúlt időszakban, ami kissé elkeserítő, a hallgatás ugyanis vagy azt jelenti, hogy egyetértenek az elhangzottakkal, vagy félelemre utal, fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-elnöke azt is elmondta: egyelőre nem döntöttek arról, támogatják-e Viorica Dăncilă kormányát. Január 29-én tartják a képviselőházi és a szenátusi frakció együttes ülését, akkor döntenek a támogatásról, addig egyeztetnek is a miniszterelnök-jelölttel, mondta Kelemen Hunor, aki hozzátette: sok függ a kinevezendő miniszterek személyétől és attól is, hogy a kormányprogram mely elemeit vinné tovább az új miniszterelnök.

A PSD-ALDE koalíciónak a választás eredményeként mind az alsó- mind a felsőházban többsége van, tette hozzá Kelemen Hunor, aki szerint Klaus Johannis államfőnek sem volt más választása, mint megbízni a szociáldemokraták jelöltjét, hiszen ellenzéki oldalról, a PNL-től vagy az USR-től egyetlen javaslat sem hangzott el, Siegfried Mureșan és Eugen Tomac jelölése a PMP-től pedig komolytalan javaslat volt. Az RMDSZ egyébként sem tagja a kormánynak, parlamenti együttműködési egyezményük van, melyet minden ülésszak előtt megvizsgálnak, emlékeztetett a szövetségi elnök.

Január végén az RDMSZ parlamenti frakciói az idei prioritásokat is megállapítják, a képviselőház és a szenátus előtt lévő törvénytervezetek mellett újabbakat is benyújtanak, főleg az oktatás területén. Az anyanyelvű tankönyvek írására hirdetett pályázatot és a drámapályázatot is említette a szövetségi elnök az oktatás kapcsán, és hozzátette: az RMDSZ ebben az évben sokat beszél majd az erdélyi magyarság identitásáról és arról, hogy ez a közösség mit vár a román államtól.

Újságírói kérdése válaszolva Kelemen Hunor leszögezte: pártjának nincs szándékában kormányra lépni, de az ellenzéki szerepet sem játssza el csak az „ellenzékiség” kedvéért. „Próbáljuk a közös jót támogatni” – fogalmazott az elnök, és hozzátette: ha elvárásokról beszélünk, akkor a gyulafehérvári ígéreteknek a 21. századi jogi nyelvre lefordítását és ezek betartását kérik.

Kelemen Hunor délután a Bihar megyei RMDSZ-es polgármesterekkel és alpolgármesterekkel találkozott, 18 órától pedig a nagyváradi színházban megtartandó gálaesten mond beszédet Nagyvárad, Debrecen, Margitta és Berettyóújfalu közös ünnepi rendezvényeinek fővédnökeként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?