Új kormány: az RMDSZ az államfő döntése után alakítja ki álláspontját

Lezárultak az államfő és a parlamenti pártok vezetői közötti konzultációk kormányalakításáról. Kelemen Hunor szövetségi közölte: csak Klaus Johannis döntése után alakítja ki álláspontját az RMDSZ az őj kormányról. Az államfő várhatóan este jelenti be, hogy kit bíz meg kormányalakításról. 

17:15

Az RMDSZ-nek nincsenek előítéletei Viorica Dăncilă személyét illetően

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) nincsenek előítéletei a szociálliberális koalíció által kormányfőnek javasolt Viorica Dăncilă EP-képviselővel szemben, mivel nem ismeri terveit, ezért egyelőre sem ellenezni, sem támogatni nem tudja kinevezését – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán, miután Klaus Johannis államfő fogadta a szövetség küldöttségét.

Az RMDSZ elnöke nyitottságát fejezte ki, hogy találkozzanak Dăncilával, amennyiben megkapja a kormányalakítási megbízást és szeretné megszerezni a beiktatási szavazáson a szövetség támogatását. Fontosnak nevezte, hogy Dăncilă elhatárolódott a volt kormányfő magyarellenes fenyegetésétől.

Kelemen Hunor megjegyezte: Victor Ponta – a PSD-ből azóta kizárt – volt miniszterelnökön és Viorica Dăncilăn kívül egyetlen román kormánypárti vagy ellenzéki politikus sem határolódott el a nyilvánosság előtt az autonómiát követelő erdélyi magyarokat burkoltan akasztással fenyegető Mihai Tudose, azóta lemondott miniszterelnöktől. Bár voltak, akik ezt magánbeszélgetéseken megtették, azokról a román közvélemény nem tud – tette hozzá.

16:54

A PMP-nek két kormányfőjelöltje is van

Katasztrofálisnak minősítette szerdán a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Traian Băsescu a szociáldemokrata kormányzatot és bejelentette, hogy alakulata Siegfried Mureşant és Eugen Tomacot javasolja miniszterelnök-jelöltnek.

„Én kifejtettem az államfőnek, hogy a Szociáldemokrata Párt nem érdemli meg, hogy kormányozzon, és ennek nem kell folytatódnia” – nyilatkozta Băsescu a Klaus Iohannisszal tartott konzultációt követően és bejelentette, hogy pártja Siegfried Mureşant és Eugen Tomacot javasolja a miniszterelnöki tisztségre

16:05

Az USR is támogatja az előrehozott választásokat

Előrehozott választások kiírását tartaná a legmegfelelőbb megoldásnak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), de mivel ez nehezen megvalósítható, olyan kormányfő nevesítését javasolják, aki nem szociáldemokrata párti – mondta az államfővel tartott találkozóján Dan Barna, az USR elnöke.

„Románia számára nagy tétje van annak, hogy ne szociáldemokrata párti kormányfőt nevezzenek ki. Kifejtettük: amennyiben az államfő úgy dönt, hogy ilyen miniszterelnököt javasol és sikerül parlamenti támogatottságot szereznie számára, mi támogatni fogunk egy ilyen kormányt. Hangsúlyoztuk ugyanakkor, hogy Romániában az előrehozott választások kiírása lenne a megfelelő megoldás, de mivel ezt nehéz elérni, első lépésként egy nem-PSD párti miniszterelnök nevesítését javasoljuk” – számolt be Dan Barna a Johannisszal való találkozást követően.

Az USR elnöke ugyanakkor leszögezte, hogy egy nem PSD-párti kormányt négy feltétel mellett támogatna: az igazságügyi törvények visszavonása; választási reform oly módon, hogy ismét kétfordulós legyen a polgármester-választás; az adótörvénykönyv módosítása; a köztisztségekből való kizárása mindazoknak, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak.

Barna azt is elmondta, az USR azért nem javasolt kormányfőjelöltet, mert úgy döntöttek, hogy támogat egy ilyen kormányt, anélkül azonban, hogy minisztereket javasolna. Az államfővel folytatott tanácskozáson szintén részt vevő Florina Presadă úgy nyilatkozott: az USR attól tart, hogy a PSD által miniszterelnöki tisztségre javasolt Viorica Dăncilă „egy újabb pajzs” lesz a szociáldemokrata pártvezető, Liviu Dragnea érdekeinek védelmében.

14:52

A PNL előrehozott választások kiírását szorgalmazza

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választások kiírását szorgalmazza - nyilatkozta szerdán Ludovic Orban pártelnök. A Klaus Johannis államfővel folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón a politikus hangsúlyozta, a PNL úgy döntött, nem szavaz bizalmat olyan kormánynak, amelyben a PSD is részt vesz, és közölték az államfővel is álláspontjukat, miszerint előrehozott parlamenti választásokra van szükség.

"Tájékoztattuk az elnököt, hogy amennyiben ezt kérni fogja, a PNL készen áll vállalni annak felelősségét, hogy elkezdje a tárgyalásokat olyan parlamenti többség kialakítása érdekében, amely támogatna egy, a Szociáldemokrata Párt nélkül felálló kormányt” – jelentette ki Orban. 

A liberális pártelnök hangsúlyozta, a PNL nem menekül a kormányzás felelőssége elől, és ha Johannis elnök felkéri őket, kezdeményezni fogják egy PSD nélküli kormány létrehozását. Arra a kérdésre, hogy bízik-e még abban, hogy előrehozott választásokra kerülhet sor, miután Johannis elnök azt mondta, mielőbb meg akarja szüntetni a válsághelyzetet, Orban úgy válaszolt, alakulata ezt a lehetőséget támogatja.

14:23

Dragnea reméli, hogy Johannis rábólint a jelöltre

Liviu Dragnea beszámolója szerimnt bemutta Klaus Johannisnak azoknak PSD-s és ALDE-s képviselőknek és szenátoroknak a listáját, akik támogatják Viorica Dăncilát, így próbálva az elnök tudomására hozni, hogy "nincs semmiféle probléma a parlamenti többségen belül". "Azért tettem ezt, mert az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, hogy elveszítettük a parlamenti többséget, hogy vannak olyan törvényhozók, akik nem támogatják ezt a javaslatot" - fogalmazott rövid sajtótájékoztatóján Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök beszámolója szerint arról is tájékoztatta az államfőt, hogy a keddi és a szerdai nap folyamán több ízben is tárgyaltak Viorica Dăncilával mind a PSD végrehajtó bizottságában, mind a koalíción belül, és az EP-képviselő elkötelezte magát, hogy felvállalja a kormányprogramban előírtakat. Liviu Dragnea ugyanakkor elmondta, remélik, hogy az elnök elfogadja a javaslatot, és Viorica Dăncilát bízza meg kormányalakítással.

"Az államfő tudomásul vette az általunk közölteket. Azt mondta, nem szeretné, ha tovább húzódna ez a helyzet, mielőbb szükség van egy új kormányra. Miután meghallgatja a többi pártot is és elemzi a javaslatot vagy javaslatokat, dönteni fog, de nem tudjuk, hogy ma vagy holnap. (...) Mi reméljük, hogy elfogadja a javaslatunkat. Készen állunk arra, hogy rendkívüli ülésszakra hívjuk össze a parlamentet, hogy kezdjük el a miniszterek meghallgatását, és hogy szavazzunk a kormányprogramról, valamint az új kabinetről" - nyilatkozta a szociáldemokrata pártelnök. (Agerpres)

13:57

Megtette javaslatát a PSD-ALDE

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös küldöttsége hivatalosan is Klaus Johannis államfő elé terjesztette a Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő miniszterelnöki jelölésére vonatkozó javaslatot - nyilatkozta Liviu Dragnea. A Cotroceni-palotában zajlott egyeztetést követően a PSD-elnök közölte, ismertették az államfővel azt az eljárást is, amelynek nyomán Viorica Dăncilát jelölték a Mihai Tudose lemondásával megüresedett kormányfői tisztségre.  (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?