Dragnea: egyetlen tartózkodással szavazták meg Dăncilă jelölését

Egyöntetűen, egyetlen tartózkodással szavazta meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága, hogy az alakulat Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölje a Mihai Tudose lemondásával megüresedett miniszterelnöki tisztségre - közölte Liviu Dragnea a testület keddi ülését követően.

A pártelnök azt mondta, több jelölést is előterjesztettek, mindegyiket megtárgyalták, és végül - egyetlen tartózkodással - Viorica Dăncilának szavaztak bizalmat. Dragnea szerint Ecaterina Andronescu is szerepelt a jelöltek között, a PSD alelnöke azonban kevéssel az ülés vége előtt visszavonta jelölését.

A pártelnök hangsúlyozta, ő maga és a végrehajtó bizottság többi tagja is számtalan, többnyire a jelenlegi helyzetet előidéző történésekkel kapcsolatos kérdést tett fel Viorica Dăncilának. "Civilizált módon kérdeztünk, és civilizált válaszokat kaptunk. Az volt a szándékom, hogy - amennyiben az államfő megbízza a kormányalakítással - tudja, milyen kockázatoknak teszi ki magát, és milyen hibákat követhet el, amelyek a kormánytagokkal, a pártbeli kollégákkal való feszült viszony kialakulásához vagy rossz kommunikációhoz vezethetnek" - mondta Dragnea, hozzátéve, hogy a Dăncilă jelölésére vonatkozó javaslat Niculae Bădălău szenátor részéről érkezett, és a párt nőszervezetének képviselői is támogatták azt.

A szociáldemokrata pártelnök azt is elmondta, hogy ő maga is tagja lesz annak a küldöttségnek, amelyet szerdán 12 órára tárgyalásra hívott az államfő. Rajta kívül Marian Neacşu pártfőtitkár, még egy pártbeli kollégája, illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének két képviselője lesz jelen a konzultáción. 

Kielemezik mindegyik miniszter tevékenységét

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, alaposan kielemezik mindegyik jelenlegi miniszter tevékenységét, és ha javaslatot tesznek arra, hogy valamely jelenlegi tárcavezető ne szerepeljen a következő miniszterlistán, azt alaposan megindokolják majd. 

Dragnea azt is elmondta, a közeljövőben kiértékelik az államtitkárok tevékenységét is, és azt is megvizsgálják, hogy "miként kerültek tisztségbe".

Viorica Dăncilă kofliktuskerülő

A szociáldemokrata pártelnök szerint a kormányfőjelölt támogatja az igazságügyi törvények módosítására irányuló kezdeményezéseket.

"Viorica Dăncilă 2009 januárja óta európai parlamenti képviselő, köztiszteletnek örvend Brüsszelben, és jó kapcsolatai vannak, mert civilizált, konfliktuskerülő, különösen kommunikatív hölgy, akinek jók a kapcsolatai az Európai Bizottság hivatalosságaival" - jellemezte Dragnea a PSD miniszterelnök-jelöltjét, hozzátéve, kinevezése a 2019 első felében esedékes román EU-elnökség szempontjából is előnyös lenne.

A pártelnök elmondta, Viorica Dăncilă az alakulaton belül is tiszteletnek örvend, a nőszervezet elnöke, régóta tagja a PSD-nek, soha senkivel nem volt konfliktusa, és ez - Dragnea szerint - garancia lehet arra, hogy nem fog előállni újabb válsághelyzet. A PSD elnöke hangsúlyozta, a szociáldemokrata párti EP-képviselő "mindig támogatta és ezután is támogatni fogja" a kormányprogramban előírt intézkedéseket és "az igazságügyi törvények jobbá tételére irányuló kezdeményezéseket". 

Dragnea hozzátette, amennyiben az államfő megbízza kormányalakítással, Viorica Dăncilă véleménye sokat fog nyomni a latban az új miniszteri névsor összeállításakor, a végső döntést e tekintetben azonban a párt illetékes testületei hozzák meg. A pártelnök ismét hangot adott ama véleményének, hogy nem kellene változtatni a jelenlegi kormánystruktúrán, erről azonban szintén a végrehajtó bizottság következő ülésén tárgyalnak és határoznak majd - mutatott rá Dragnea. 

Kapcsolódók

Kimaradt?