Kelemen Hunor: nem automatizmus, hogy a PSD-kormányt támogatjuk

Mihai Tudose lemondása szükségszerű volt, mert egy miniszterelnök nem maradhat tisztségben, ha megvonják a politikai támogatását. Nem beszélve arról, hogy miket nyilatkozott az utóbbi napokban – kommentálta a Maszolnak kedden Kelemen Hunor a kormányfő távozását.

„Azok után, amiket Mihai Tudose az elmúlt hetekben összevissza halandzsázott, nehezen maradhatott miniszterelnök egy európai uniós országban. Vitába keveredett a belügyminiszterrel, akit nem volt képes leváltani, halálbüntetést kért, majd azzal fenyegetőzött, hogy a székely zászló mellett lengeti majd az embereket” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A politikus ugyanakkor úgy látja, nem tesz jót az országnak egy újabb kormányváltás. Emlékeztetett, hogy 2018 fontos év, Románia 2019. január elsejétől átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és nincs erre felkészülve az ország. „A költségvetés szempontjából is nehéz ez az esztendő, béremelések, adócsökkentések voltak, a büdzsé késélen áll, egy kormányváltás megviseli a gazdaságot, a befektetői hangulatot” – magyarázta.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor nem érti, miként jutott abba a helyzetbe a nagyobbik kormánypárt, hogy hét hónap leforgása alatt két miniszterelnökét leváltsa. „Ha így folytatja a PSD, akkor a 2020-as választásokig még pontosan hat darab miniszterelnökre lesz szüksége. Ez szinte érthetetlen. A Szociáldemokrata Pártól valamikor úgy tudta mindenki, hogy fegyelmezettek, tudnak szervezni, kormányozni, egy év alatt romba döntötték a róluk kialakult képet” – vélekedett.

Arra a kérdésünkre, hogy támogatna-e az RMDSZ egy újabb PSD-kormányt, Kelemen Hunor kijelentette: ez nem automatizmus. „Meg kell várnunk, hogy ki lesz a PSD miniszterelnök-jelöltje, és lássuk, hogy mit lép az államfő” – mondta a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?