Viorica Dăncilă a PSD kormányfőjelöltje (percről percre)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága kedden egyetlen tartózkodással eldöntötte, hogy Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt javasolják miniszterelnöknek. Cikkünk frissül.

21:39

Az ALDE miniszterei többet tehettek volna?

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) miniszterei többet tehettek volna, ha bizalmi légkör van a Mihai Tudose vezette kormányban - nyilatkozta kedden Teodor Meleşcanu, az ALDE alelnöke. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy ezentúl nem fog sor kerülni a miniszterelnök menesztésére.

Hozzátette: az ALDE-t nem érintette a politikai válság, és 15-16%-ra javította népszerűségét a választók körében.

Meleşcanu bejelentette, telefonon egyeztetett Călin Popescu-Tăriceanu pártelnökkel és úgy döntöttek, hogy az ALDE-t Daniel Chiţoiu pártfőtitkár és Graţiela Gavrilescu alelnök képviseli szerdán az elnöki palotában, az új miniszterelnök személyéről szóló tárgyalásokon. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége kedden jelentette be, hogy támogatja, hogy Violeta Dăncilát nevesítsék miniszterelnök-jelöltnek.

21:31

Dan Barna (USR): a következő nevesítés Dragnea kutyája lesz

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt nyilatkozta kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölti nevesítésével kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alkalomról a másikra, mind gyengébb jelölteket állít.

"Előbb volt egy megyei tanácselnök, akiről azért lehetett hallani, aztán lett egy párttag, akiről nemigen lehetett hallani, most látom, jön egy teleormani hölgy, nem túl jó szakmai háttérrel, arra számítunk, hogy a következő nevesítés Liviu Dragnea kutyája lesz. A PSD egyik alkalomról a másikra mind gyengébb jelölteket állít" - nyilatkozta Barna.

21:02

Kormányfőjelölt: optimista természetű vagyok

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő bevallása szerint kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy átvegye a miniszterelnöki tisztséget, és nem tart a megbízatástól.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székhelyéről való távozásakor azt kérdezték az újságírók az alakulat miniszterelnök-jelöltjétől, nem tart-e attól, hogy a Sorin Grindeanu és Mihai Tudose volt miniszterelnökökéhez hasonlóan rövid mandátuma lesz. Azt mondta, pozitívan kell gondolkodnia, és nem tart ettől a megbízatástól, mert optimista és kiegyensúlyozott természetű.

Hozzátette, amennyiben kormányalakítási megbízást kap Klaus Johannis államfőtől, Mihai Tudose exminiszterelnökkel is egyeztetni fog. "Természetesen mindenkivel fogok tárgyalni, mert mindannyian a kollégáim" - fogalmazott. Az EP-s projektjeit firtató újságírói kérdésre úgy reagált, azok - felszólalásaival és tevékenységi beszámolóival együtt - megtalálhatók a honlapon, majd hozzátette, miután az államfő jóváhagyja kinevezését, minden kérdésre válaszol majd. 

20:11

Kénytelen volt Johannis fogadni a japán kormányfőt

Pedig a legnagyobb japán cégek vezetőiből álló, harminc fős üzletembercsoport is elkísérte a kormányfőt. 

18:44

Mihai Fifor szerdán vezeti első kormányülését

Szerdán 13 órakor kerül sor a kormány első ülésére, amelyet Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök vezet - tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget kormányközeli források.

18:26

Dragnea: egyetlen tartózkodással szavazták meg Dăncilă jelölését

Egyöntetűen, egyetlen tartózkodással szavazta meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága, hogy az alakulat Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölje a Mihai Tudose lemondásával megüresedett miniszterelnöki tisztségre - közölte Liviu Dragnea a testület keddi ülését követően.

17:28

Több személyt máris elbocsátottak a kormánytól

Ioana Andreea Lambrut nevezték ki a kormányfőtitkári tisztségbe. A Mihai Tudose által aláírt határozat kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A korábban főtitkárhelyettes Lambru a Roxana Cezarina Bănică helyét veszi át, aki felmentését kérte a főtitkári tisztségből.

Ugyancsak kedden több személyt elbocsátottak a kormánytól, köztük a miniszterelnök kabinetfőnökét is. 

17:04

Pambuccian: ez a PSD saját őrültsége, oldják meg ők

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttsége "tájékozódási mandátummal" megy szerdán a Cotroceni-palotában tartandó kormányalakítási tárgyalásokra - nyilatkozta Varujan Pambuccian.

"Mi nem billentjük el a mérleget semmilyen irányba, hiszen kevesen vagyunk. Ez a PSD saját őrültsége, oldják meg ők. Jelen pillanatban csak az államfő és a parlamenti többség - amelynek mi nem vagyunk a tagja - van játékban. Tájékozódási mandátummal megyünk az egyeztetésre, hátha megértjük, hogy ezúttal lesz-e egy stabil kormányunk, vagy hat hónap múlva kezdjük majd elölről az egészet. Bár azt hiszem, ezt még a PSD sem tudja" - mondta az Agerpres megkeresésére Pampuccian.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Iulius Firczak és Giureci-Slobodan Ghera alkotja majd. 

17:00

Az ellenzék előrehozott választásokat sürget

A parlamentben ellenzékben lévő jobbközép pártok előrehozott választásokat sürgettek. 

16:49

Az PMP saját miniszterelnök-jelöltet javasol

A Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vesz szerdán a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett kormányalakítási egyeztetéseken, és miniszterelnök-jelöltje is van - nyilatkozta kedden az alakulat ügyvezető elnöke, Eugen Tomac, de nem árulta el, hogy kit jelölnének a kormányfői tisztségre.

"Amennyiben úgy alakul a helyzet, hogy politikai tárgyalásokra kerül sor, a PMP által jelölendő személy képes lesz arra, hogy egy asztalhoz ültesse azokat a politikusokat, akik Románia és nem egy párt érdekeit akarják szolgálni" - mondta Tomac, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) elveszítette a politikai jogot, hogy miniszterelnököt jelöljön. 

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ-t is megkeresnék-e az esetleges parlamenti többség kialakítása érdekében, nem kívánt válaszolni a PMP ügyvezető elnöke. 

16:36

USR: lehet fogadni, meddig bírja a következő kormány

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) arról fogja biztosítani Klaus Johannis államelnököt, hogy bármilyen forgatókönyvet támogatni fog, amellyel ellenzékbe kerülhet a Szociáldemokrata Párt (PSD), nyilatkozta Dan Barna, a szövetség elnöke. Hozzátette, bármely szociáldemokrata jelölt nevesítésével fogadásokat lehet kötni, hogy meddig bírja majd a következő kormány.

"Sajnos Románia ismét olyan válságba került, amelyet egy éve nap mint nap megélünk, és kétségtelenül azt látjuk, hogy bármilyen jelöltet nevesít a PSD - kivéve Liviu Dragneát, aki nem lehet törvényesen miniszterelnök - máris fogadhatunk, hogy meddig bírja majd a következő miniszterelnök és a kormánya. Tehát gyakorlatilag bárki legyen a jelölt, csak egy újabb válságot fog előidézni" - nyilatkozta Barna.

Barna szerint a PSD a szakadékba löki Romániát, példaként pedig a japán miniszterelnök látogatását hozta fel, aki visszamondta előre betervezett látogatását a kormánynál. "A külpolitika legkínosabb jelenete, amikor a japán miniszterelnök egy normális országba indult el, és olyan országban landolt, amelynek nincs miniszterelnöke, miközben parlamenti többségük van" - tette hozzá Barna. A pártvezető véleménye szerint Románia számára a legjobb megoldást az előrehozott választások jelentenék, azonban szerinte nehéz eljutni odáig, a döntés pedig az államelnök kezében van. 

16:06

Porcsalmi: fontos, hogy mielőbb legyen kormányunk

Az RMDSZ azt a célt tartja szem előtt a Cotroceni-palotában szerdán esedékes tárgyalások során, hogy mielőbb legyen új kormánya az országnak, jelentette ki Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök. Hozzátette, a miniszterelnöki tisztségre nevesített személy támogatásáról az RMDSZ-en belül döntenek majd. 

"Számunkra az a legfontosabb, amit Johannis elnök is megfogalmazott: hogy a lehető legrövidebb időn belül alakuljon kormány, mert a politikai instabilitás egyáltalán nem tesz jót. Ez az alapelv, amely vezérel minket az egyeztetésen: mielőbb legyen kormányunk" - mondta az ügyvezető elnök. Tájékoztatása szerint a szövetség vezető testület döntik majd el kedden vagy szerda reggel, hogy támogatja-e az RMDSZ Vioricăi Dăncilă jelölését a miniszterelnöki tisztségbe. 

15:14

Az RMDSZ-t délután 3-ra hívták meg az elnöki hivatalba

Szerdán délben kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a Cotroceni-palotában. Klaus Johannis levélben hívta meg a konzultációra a parlamenti pártok képviselőit. Az államfő által megszabott ütemterv szerint szerdán 12 órától a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, 13 órától a Nemzeti Liberális Párt, 14 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség, 14.30-tól a Népi Mozgalom Párt, 15 órától az RMDSZ, 15.30-tól pedig a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét fogadja az elnök. (Agerpres)

15:01

Kicsoda Viorica Dăncilă?

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő 55 éves, a Teleorman megyei Roșiori de Vedén született, és 1996-tól tagja a Szociáldemokrata Pártnak. Jelenleg a második mandátumát az európai parlamentben. Viorica Dăncilă 2015 októberétől a PSD nőszervezetének elnöke. Korábban, 2008-2009-en Teleorman megyei tanácsos volt. Ekkor Liviu Dragnea, PSD jelenlegi elnöke vezette a Teleorman megyei tanácsot. A CV-je itt olvasható.

14:53

Fifor és Andronescu nem vállalta

A végrehajtó bizottság ülése után a PSD Vaslui megyei szervezetének elnöke, Dumitru Buzatu az újságíróknak elmondta: felmerült Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Fifor védelmi miniszter neve is, de egyikük sem vállalta a jelölést. Viorica Dăncilát a PSD ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău javasolta jelöltnek. (HotNews)

Kapcsolódók

Kimaradt?