Maszol-exkluzív: Victor Ponta határozottan elítéli a Tudose-nyilatkozatot

Rendkívül elhibázottnak és szerencsétlennek minősítette a Maszol megkeresésére Victor Ponta a miniszterelnök székely zászló elleni kirohanását. A volt kormányfő az első jelentősebb román politikus, aki határozottan elítéli Mihai Tudose diplomáciai feszültségeket is kiváltó kijelentéseit.

„Egy európai uniós ország kormányfője részéről abnormális, rendkívül elhibázott és szerencsétlen nyilatkozat volt” – így kommentálta a Maszolnak Victor Ponta azt, hogy a miniszterelnök a Realitatea TV egyik műsorában akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

A volt kormányfő kifejtette: az ország vezetőinek joguk és kötelességük is megvédeni az alkotmányos rendet. „Ám a 2018-as év különleges, érzékenységeket is érintő esztendő Románia összes polgára számára. Ezért úgy vélem, hogy a miniszterelnöknek a párbeszéd és a tolerancia szellemében kellene megfogalmaznia az üzeneteit” – jelentette ki a politikus, aki korábban a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is volt.

Victor Ponta egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy Mihai Tudose megnyilvánulása a PSD belharcainak kontextusában is értelmezhető. Szerinte a kormányfővel konfliktusban álló Liviu Dragnea pártelnök a Nagy-Románia Párt (PRM) szélsőséges gondolkodású egykori politikusaival vette körül magát. „Mihai Tudose vélhetően ezt akarta kompenzálni a vitatott kijelentéseivel, és szerintem nagyon rosszul tette. A miniszterelnöknek nem lenne szabad a Dragneát körülvevő volt PRM-sekhez hasonlóan megnyilvánulnia” – jegyezte meg a PSD elnökével szintén konfliktusban álló politikus.

Ismert, hogy Victor Ponta a PSD vezetőjeként korábban többször elutasítóan nyilatkozott az „etnikai alapú” autonómiáról, és azt is kijelentette, hogy Székelyföld nem létezik. Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy az akasztással fenyegető kijelentésen kívül egyetért-e Mihai Tudosénak az autonómianyilatkozattal kapcsolatos álláspontjával, a politikus ismételten a tolerancia fontosságát hangsúlyozta.

„Éppen azért, mert tudom, hogy a 2018-as év milyen érzékenységeket érint, úgy gondolom, hogy a románoknak, magyaroknak, a véleményformálóknak és elsősorban a vezető politikusoknak tízszer óvatosabban, toleránsabban, a párbeszédre nyitottabban kellene megnyilvánulniuk ebben az esztendőben” – fogalmazott Románia volt miniszterelnöke.

A Realitatea hírtelevízió által szerda este telefonon kérdezett Mihai Tudose miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Kapcsolódók

Kimaradt?