Ezeket a minisztériumokat tartja feleslegesnek a PNL elnöke

A kormány átszervezését, a minisztériumok számának 14-15-re csökkentését javasolja a Nemzeti Liberális Párt. 

A formáció elnöke, Ludovic Orban csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ha Mihai Tudose miniszterelnök „nem tud vagy nem akar” valós átszervezést, akkor a PNL „az Európai Unió normális országainak mintájára”, 14-15 miniszterből álló kormányt fog javasolni.Orban azt mondta: nem látja értelmét a vállalkozásokért felelős minisztériumnak, mert a StartUp programra jelentkező többezer pályázó körül csak 23 kapott támogatást; fölöslegesnek tartja a víz- és erőügyi minisztériumot, tekintve, hogy hasonló feladatokat lát el a Romsilva és a Román Vízügyi Vállalat, de az energiaügyi tárca létét sem tartja indokoltnak, hiszen az energiagazdálkodás a gazdaság része, tehát a gazdasági minisztériumhoz kellene tartoznia. Orban szerint hasonló okokból a turisztikai minisztérium szerepe is kérdéses.

A PNL legalább 30%-kal csökkentené az államtitkárok, ügynökségek, hivatalok, kormány fennhatósága alá tartozó hatóságok számát. 

Ludovic Orban úgy fogalmazott: reméli, hogy Tudose az átszervezés során nem csak a „teleormani törzset” számolja fel, hanem az összes, „unokahúgokból, szeretőkből, sofőrökből, címörökösökből álló törzset, akiket szégyentelenül ültettek közfunkciókba mindenféle versenyvizsga és szakmai felkészültség nélkül, csupán a párttagsági könyv alapján.” 

„Jelenleg a kormány egy olyan Trabanthoz hasonlít, amelynek két irányítása van, akárcsak az oktatói autókban. Nemcsak Tudose irányítja a Trabantot, hanem Dragnea is. Egyik balra kormányoz, a másik jobbra, egyik fékez, a másik gázba tapos” - fogalmazott a PNL elnöke,

Orban azt is kijelentette: az álta3a vezetett formáció bármikor készen áll a kormányalakításra. Szerinte Liviu Dragnea csak azért nem meneszti tisztségéből Mihai Tudose miniszterelnököt, mert Johannis elnök vélhetően nem lesz hajlandó még egy szociáldemokrata párti kormányfőt nevesíteni, ez pedig az előrehozott választások számára készítené elő a terepet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?