A kormányfő Carmen Danról: nem tudok egy hazug miniszterrel együtt dolgozni

„Ha megengedik neki”, Carmen Dan belügyminiszter be fogja nyújtani lemondását - véli Mihai Tudose kormányfő, megjegyezve: nem tud „hazug” tárcavezetőkkel együtt dolgozni.

A miniszterelnök szerda este az Antena3 hírtelevízióban nyilatkozva elmondta, a belügyminiszter már hétfőn közölte vele, hogy hajlandó lemondani. „Azt mondtam neki, hogy ha megteszi, valószínűleg el is fogadom. (...) Úgy gondolom, hogy ha megengedik neki, be fogja nyújtani a lemondását” – jelentette ki Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor azt állította, hogy Carmen Dan „hazudott neki”, így nem tud tovább dolgozni vele. A belügyminiszter ugyanis arról tájékoztatta, hogy a Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) vezetője, Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu esetleges leváltása nyomán megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget, Ioniţă azonban egy telefonbeszélgetés során határozottan cáfolta ezt. „Nem tudok együtt dolgozni egy olyan belügyminiszterrel, aki így hazudik” - tette hozzá Tudose.

Carmen Dan kedden kijelentette: elégedetlen azokkal a magyarázatokkal, amelyeket a rendőrség vezetőségétől kapott a pedofíliával gyanúsított rendőr ügyével kapcsolatban, és Bogdan Despescu rendőrfőkapitány leváltását kérte a kormányfőtől, illetve annak jóváhagyását, hogy a következő hat hónapban Cătălin Ioniţă vezethesse az Országos Rendőr-főkapitányságot.

Szerdán a miniszterelnök találkozott Despescuval, majd az egyeztetés után közölte, felkérte őt, hogy egy héten belül ismertesse azokat az intézkedéseket, amelyeket foganatosítani kell a Román Rendőrségben kialakult helyzet orvoslása érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?