Megszólalt Emil Boc, akit kihallgattak a Lucan-ügyben

Mihai Lucan professzor soha nem kérte segítségét abban az ügyben, amelyben nyomozás folyik ellene, ugyanakkor két műtéti beavatkozása volt az orvos magánklinikáján, amelyekért fizetett - nyilatkozta Emil Boc, miután kihallgatták a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) székhelyén.

Kolozsvár polgármesterét tanúként hallgatták ki a sikkasztással gyanúsított Mihai Lucan orvos ellen folyó bűnvádi eljárás keretében. Emil Boc azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem a polgármester dolga, hogy mi történik egy klinikán, hanem a nyomozó hatóságoké, ugyanakkor azt állította, hogy Lucan professzor nem kérte segítségét, és amennyiben Emanuel Ungureanu USR-s képviselő folytatja a vádaskodást, bepereli majd a képviselőt.

Kolozsvár polgármestere azt mondta, Mihai Lucan orvost is ugyanúgy kezelték a polgármesteri hivatalban, mint bármelyik másik befektetőt. "Szeretném ha világos lenne, hogy Kolozsváron minden befektetőt, a Lukmedet beleértve, támogatjuk, amennyiben törvényesen működnek, ha nem, akkor nem támogatjuk őket" - tette hozzá Emil Boc. 

Emil Bocot múlt héten is beidézte a nyomozóhatóság, de mivel az idézést tartalmazó levelet későn kézbesítették, a polgármester nem jelent meg a kihallgatáson. Bocot azt követően hívta be a DIICOT, hogy Emanuel Ungureanu, az USR parlamenti képviselője a nyilvánosság előtt azzal vádolta meg az elöljárót, hogy koncessziós szerződéssel segítette Mihai Lucant a Lukmed nevet viselő magánlkinika létrehozásában. 

"Kolozsváron Emil Boc segítette őt. Nem tudta volna létrehozni a Lukmed nevű bizniszt Boc úr nélkül. A helyi tanácsi határozatok sorából leszűrhetik, miként részesül egyre több előnyben ez a biznisz, amelyet a páciensek már csak 'Lucfurt'-nak (Luk-lopás) neveznek. Emil Boc urat Lucan professzor az állami és a magánklinikán is megműtötte. Boc úr személyi tanácsadójának nevezte ki. Ismerve Lucan ártalmas személyiségét, felmerül bennem a kérdés, mire taníthatta egészségügyi kérdésekkel foglalkozó személyi tanácsosként Boc urat?' - mondta január 3-án Emanuel Ungureanu a DIICOT székházától távozóban. 

Az USR-s képviselő akkor javasolta a nyomozó hatóságnak, hogy Emil Bocot és Kolozsvár korábbi polgármesterét, Gheorghe Funart is vizsgálják ki, utóbbi járult ugyanis hozzá az első koncessziós szerződés megkötéséhez. 'Ha sikeres vállalkozáshoz akarsz receptet, íme: kapsz Kolozsvár központja közelében ezer négyzetmétert. Létrehozol egy magánklinikát. Abban a magánklinikában, amely a városháza haszonbérbe adott területére épült, minimum évi egymillió eurós profitot érsz el' - mondta Ungureanu. 

Mihai Lucan orvost ötmillió lejes sikkasztással gyanúsítja a DIICOT. A gyanú szerint egy korszerű orvosi készüléket törvénytelenül vittek át a kolozsvári Urológiai és Szervátültetési Intézettől Lucan magánklinikájára, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóanyagokat is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét, beavatkozásonként 3.000 és 6.700 euró közötti összeget. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?