Orbán Viktoréknak szurkol Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere

„Nekünk, szatmári magyaroknak az az érdekünk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytassa a munkát a 2018-2022-es időszakban is” – mondta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. Az elöljáró a szatmárnémeti RMDSZ elnökeként értékelte a Fidesz külhoni megvalósításait és a párt nemzetpolitikai stratégiáját.

A magyarság megmaradásának elengedhetetlen része, hogy az emberek lássák a konkrét megvalósításokat, és ne csak elbeszélgetni és kezet fogni érkezzenek az anyaországi politikusok, hanem a kormány valóban vállaljon felelősséget is a határain túl elő magyarokért. A jól értelmezett felelősségvállalás pedig megvalósulni látszik Kereskényi Gábor szerint, hiszen kézzelfogható jelei vannak a magyar kormány gondviselésének, amelyet tovább kell vinni, a kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni.

A polgármester elmondása szerint Szatmárnémeti már 2010 előtt is jó kapcsolatot ápolt az akkor még ellenzéki Fidesszel, majd ezek a kapcsolatok a 2010-2014-es mandátumban még jobban megerősödtek. A legutóbbi magyarországi kormányzati ciklus során pedig már olyan konkrét eredményeket tudtak felmutatni, amelyek legfőbb nyertese egyértelműen a szatmári magyar közösség volt. Az elöljáró elsősorban azokra a konkrét infrastrukturális beruházásokra gondolt, amelyek főként az oktatási ágazatot érintették, de a gazdasági élet menetét is elősegítették, hiszen több mint 700 millió forinttal támogatták a Szatmárnémeti fejlődését.

„Azt gondolom, hogy a 2014 – 2018-as magyar kormányzati ciklusban bebizonyosodott az, hogy a magyar kormány felelősséget vállal a határain túl élő magyarokért. Ezt mi Szatmárnémetiben konkrétan meg is tapasztalhattuk, hiszen ebben az időszakban újult meg a Református Gimnázium tetőszerkezete, a Hám János óvoda, továbbá a Hám János Római Katolikus Líceum szakoktatási szárnyának az átadása is megtörtént a magyar állam támogatása révén. A Szent Alajos Konviktust is sikerült felújítani, emellett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épülete is teljesen új arculatot kapott” – számolt be a jelentős megvalósításokról az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

Kereskényi kiemelte, hogy az orvoslakások megépítése szintén egy olyan beruházás volt, amely a szatmári közösség megmaradását szolgálja. Ezen kívül tevékeny részt vállalt a magyar kormány olyan közösségépítő rendezvények finanszírozásában is, mint a Partiumi Magyar Napok, vagy a Családi Hétvége, és nem utolsó sorban létrehozták a Magyar Kereskedőházat Szatmárnémetiben, amely a vállalkozói szférának nyújt konkrét segítséget.

„Nagyon fontos tudatosítanunk azt, hogy a kapcsolattartás a magyar kormánnyal a Szatmárnémeti magyar lakosság itthon maradását, megmaradását szolgálja. Azt szeretnénk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytassa a munkát a 2018-2022-ben is, ezért mi teljes mellszélességgel támogatjuk a nemzeti kormányt ebben. Arra buzdítok mindenkit, akinek magyar állampolgársága van, regisztráljon a választásokra. (…) Fontos az, hogy ha már állampolgárságot szereztek a szatmári magyarok, akkor éljenek a választójogukkal, és szavazzanak” – mondta a polgármester, aki szerint szükség van arra, hogy a szatmáriak is jelét adják: ez a kapocs nekik is fontos.

Kereskényi Gábor köszönetet mondott minden olyan szatmári lakosnak, aki támogatta a Minority Safepack kisebbségvédelmi javaslatcsomag beterjesztését az Európai Parlamentbe. Szatmárnémetiben összesen 5100-en írták alá a kisebbségvédelmi csomagot, továbbá ötszázan töltötték ki a papíralapú regisztrációs ívet a magyarországi választásokra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?