Székely zászlót kapott ajándékba Crin Antonescu

Egy székely zászlót adott ajándékba a Crin Antonescu pártelnöknek a Nemzeti Liberális Párt pénteken elkezdődött kongresszusán az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor „egy mesterségesen gerjesztett konfliktus" lezárása jeleként tette meg ezt a gesztust.crinkelemen

„Szimbolikus ajándékot hoztam. Ajándékom színvilága közel áll a PNL pártszíneihez, ennek pedig szimbolikus üzenete van. Azt az üzenetet hoztam, hogy készen állunk lezárni a székely zászló használatával kapcsolatos álkonfliktust" – mondta a PNL elnökének Kelemen Hunor, miközben átnyújtotta az ajándékot.

A két politikus kezet fogott, majd Crin Antonescu kijelentette: „Valóban szépek ezek a színek. Egy pillanatra azt hittem, hogy egy szász zászlót kapok ajándékba. Örülök ennek is, szívesen is fogadom, amíg a kezemben tartom és nem román közintézményeken lobog" – jelentette ki a PNL elnöke, akinek szavait tapssal fogadták a küldöttek.

"A romániai magyarok nevében jöttem"

Kongresszusi felszólalásában Kelemen Hunor arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az RMDSZ és a liberális párt közötti kapcsolat távolról sem nevezhető felhőtlennek.

„Azonban elfogadtam a kongresszusra szóló meghívást néhány egyszerű ok miatt. Elsősorban azért, mert az elmúlt 23 évben nagyrészt a barikádnak ugyanazon az oldalán álltunk, különböző megközelítésekben ugyan, de azonos elveket és értékeket vallottunk: hittünk a jogállamban, az alapvető emberi szabadságjogokban, a nemzeti kisebbségek önazonosságának megtartásában, a nemzetek közötti kölcsönös tisztelet megtartásában és az előítélet-mentes párbeszédben” – jelentette ki a politikus.

Kelemen arról beszélt: a romániai magyar nemzetközösség nevében vesz részt a PNL kongresszusán. Elmondta, a romániai magyarok a szülőföldjükön kívánnak élni, munkájuk által gazdagítják az országot, tiszteletet adva, és tiszteletet kérve akarják megőrizni nemzeti identitásukat. „És Önök ebben a pillanatban plusz felelősséggel tartoznak, hiszen Önök határozzák meg ennek az országnak a jövőjét. Az Önök felelősségének pedig a romániai magyarokra is ki kell terjednie” – jelentette ki.antonescu

Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ ellenzékben van, de azok a közösségi, kisebbségi jogok, amelyeket a szövetség már megszerzett, nem sértik az ország érdekeit, nem befolyásolják negatívan egyetlen állampolgár. „Tehát ezek a jogok nem lehetnek ellenzékben, és nem szabad ellenzékbe kerülniük” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor beszédében kitért a székely zászló körül kialakult konfliktusra is. „A mi szempontunkból egy olyan közösségi szimbólumról van szó, amelyhez hasonlót rengeteg helyen találhatunk Romániában, de főként az európai országokban. Ez a mi közös gazdagságunk, egy olyan régió gazdagsága, ahol a nemzetiségek sokfélesége valós érték. Az én álláspontom szerint, a hagyományos értékek tiszteletének szempontja szerint a sokféleség, a változatosság gazdagabbá, és nem szegényebbé, erősebbé, és nem gyengébbé tesz” – zárta felszólalását a politikus a kongresszusi küldöttek tapsának közepette.

A Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ viszonyáról Kelemen Hunor a PNL kongresszusa előtt nyilatkozott maszol.ro-nak. A politikus gesztusnak tekinti, hogy Crin Antonescu személyesen hívta meg a rendezvényre.

Kimaradt?