Szabályzatot módosít és vezetőséget választ a PNL

Várhatóan feszült légkörben zajlik majd a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pénteken kezdődő, kétnapos kongresszusa, amelyen módosítják az alapszabályzatot és új vezetőséget választanak.

A PNL operatív vezető testülete, az állandó tanács már csütörtökön elfogadta az alapszabályzat fontosabb módosításait, melyeket a kongresszus elé terjesztenek. Ezek szerint létrehozzák az első alelnöki tisztséget (melyet minden valószínűséggel Klaus Johannis nagyszebeni polgármester tölt majd be), az alelnökök számát pedig 31-re bővítik.pnl

A feszültséget az okozza, hogy a PNL belső ellenzékének vezéregyéniségei, Andrei Chiliman kerületi polgármester, Călin-Popescu Tăriceanu volt kormányfő és Ludovic Orban volt miniszter szabályzatmódosító javaslatait sorra elvetette a párt állandó tanácsa. Chilimanék többek között azt szerették volna, hogy a vezető tisztségekről egyenként szavazzon a kongresszus, ne az elnökjelöltek előterjesztései alapján.

Tiltakozása jeléül Andrei Chiliman nem is vesz részt a PNL legfontosabb döntéshozó fórumának ülésén. Csalódottságát fejezte ki Călin-Popescu Tăriceanu is, aki azonban jelen lesz a kongresszuson.

Kimaradt?