Tervezet: a választott tisztségviselők nem köztisztviselők

Nem számítana többé köztisztviselőnek az államfő, a parlamenti képviselők, szenátorok és a helyi választott képviselők egy törvénytervezet szerint, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) 41 honatyája nyújtott be a szenátushoz.

A büntető törvénykönyvet módosító javaslat értelmében jogállásuk szerint nem köztisztviselők azok a - törvényhozói, végrehajtói vagy igazságszolgáltatási hatáskörben, ideiglenes vagy állandó megbízatást ellátó - személyek, akiket választás révén neveztek ki funkciójukba.

A 41 kezdeményező közt szerepel a jogerősen börtönre ítélt Cătălin Rădulescu és Liviu Pleşoianu képviselő is. Indoklásuk szerint a jelenleg hatályos törvény szövege többféleképpen értelmezhető, mert összemossa a köztisztviselő és a közjogi méltóság fogalmát.

A tervezet benyújtói Ioan Alexandru Közigazgatási kézikönyv című munkájára hivatkoznak, amely értelmében a köztisztviselők versenyvizsga alapján, míg a közjogi méltóságok közvetlen választás vagy kinevezés alapján foglalhatják el funkciójukat.

Ugyanakkor a 2003/161-es törvény 94-es cikkelye is kimondja, hogy a közjogi méltóságok nem tartozhatnak a köztisztviselők kategóriájába - szögezik le a kezdeményezők.

Kapcsolódók

Kimaradt?