Johannis kihirdette a megosztott áfafizetésről szóló törvényt

Klaus Johannis államfő kihirdette szerdán a megosztott áfafizetésről szóló törvényt - tájékoztat az elnöki hivatal közleménye.

A képviselőház plénuma december 13-án fogadta el módosításokkal a 2017/23-as kormányrendeletet jóváhagyó törvény tervezetét.
 A módosítások közé tartozott, hogy a rendelkezés alkalmazása csak a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező, illetve azon cégek esetében, amelyek áfatartozást halmoznak fel.

Az új szabályozás értelmében külön áfaszámlát kell nyitniuk azoknak a vállalatoknak és közintézményeknek, amelyek:

  •  2017. december 31-éig a következő összegeknél nagyobb áfahátralékot halmoztak fel: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén, amennyiben a hátralékot nem törlesztik 2018. január 31-éig;
  • 2018. január elsejétől 60 naposnál régebbi áfahátralékot halmoznak fel, amely meghaladja a következő összegeket: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén;
  • fizetésképtelenné nyilvánították vagy folyamatban van esetükben a fizetésképtelenné nyilvánítás.

Egy másik módosítás kivonja a jelen jogszabály hatálya alól a közintézményeket, valamint a nem áfafizető adóalanyokat. Az elfogadott szöveg szerint a többi áfafizető adóalanynak kötelessége, hogy ha megosztott áfafizetést alkalmazó céggel szerződik, akkor ennek áfaszámlájára utalja az áfát.

Az áfaszámláról csak áfát vagy más adó és illeték jellegű kifizetést lehet eszközölni. Azok a cégek, amelyek helytelenül fizetnek az áfaszámlára, az átutalás napjától a kijavításig az összeg napi 0,06%-ával bírságolhatók. Azok az adóalanyok, amelyek a megosztott áfafizetést választják, 5%-os kedvezményben részesülnek a befizetett adóból. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?