Fél évig megfigyelés alatt tartotta a SRI az RMDSZ volt miniszterét

„Azért hátborzongató, hogy fél éven keresztül korlátlanul vájkálhattak a magánéletemben” – jelentette ki a Maszolnak Borbély Károly volt RMDSZ-es miniszter arról, hogy hat hónapon keresztül megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok.

Hat hónapon keresztül megfigyelés alatt tartotta Borbély Károlyt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI). Legalábbis engedélyt kapott a bíróságtól a volt RMDSZ-es miniszter és államtitkár lehallgatására, lefilmezésére és lefotózására. A SRI még a lakására és az irodájába is tehetett lehallgató készüléket.

Mindez azokból a dokumentumokból derül ki, amelyeket Daniel Dragomir, a hírszerző szolgálat volt magas rangú vezetője hozott nyilvánosságra a múlt hét végén. A volt ezredes által ismertetett iratok szerint a legfelsőbb bíróság összesen 80 személy megfigyelését hagyta jóvá a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésére. Az engedélyek a 2014. július 4. és november 6. közötti időszakra vonatkoznak.

Illusztris társaság a megfigyeltek listáján

Borbély Károly abban a periódusban energiaügyi államtitkár volt. A volt RMDSZ-es politikus mellett a SRI több akkori közjogi méltóságot, minisztert, üzletembert is megfigyelt: többek között Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnököt és államfőjelöleltet, Ecaterina Andronescut, Varujan Pambucciant, Radu Stroét, Eugen Orlando Teodoroviciot, Ioan Rust, Dan Nicát, Bogdan Teodorescu politikai elmezőt, Toma Zaharia tábornokot, Sebastian Vlădescut, Daniel Funeriut, Valerian Vremét és Gabriel Bercát.

Daniel Dragomir szerint a DNA egy 2013-ban elindított bűnvádi eljárás lefolytatásához kért bírósági engedélyt a felsoroltak megfigyelésére. Az ügyészek korábbi, 2000-es években elkövetett feltételezett bűncselekményeket vizsgáltak. Ebből az eljárásból vált ki később a Microsoft-dosszié néven ismert korrupciós ügy, amelyben 2016-ban már jogerős bírósági ítéletek is születtek.

„Azért ez hátborzongató”

Borbély Károly megkeresésünkre elmondta: a sajtóból értesült a megfigyeléséről, de nem lepte meg ez az információ. „Nem vagyok naiv. Egy magyar kisebbségből származó, a kormányban energiaügyi államtitkárként dolgozó személy számolhat azzal, hogy szemmel tartják a tevékenységét, mert ilyen világban élünk. De azért hátborzongató, hogy fél éven keresztül korlátlanul vájkálhattak a magánéletemben is” – fogalmazott a volt miniszter, aki jelenleg a versenyszférában dolgozik.

Borbély elmondta, a hatóságok utólag sem értesítették arról, hogy megfigyelés alatt tartották. „Azóta sem hívtak be az ügyészségre, nem vagyok semmilyen ügy gyanúsítottja. A Microsoft-dossziéról sem kérdeztek. Nem is kérdezhettek, mert nem volt semmilyen közöm hozzá” – mondta kérdésünkre a volt miniszter.

Borbély Károly a Tăriceanu-kormányban a távközlési tárcát vezette 2007 decembere és 2008 decembere között. Később két évig a gazdasági minisztérium államtitkára, majd 2014-ben egy teljes évig energiaügyi államtitkár volt.

A büntetőeljárási törvénykönyv előírásai szerint az ügyész a bírósági engedély lejárta után legtöbb tíz nappal köteles értesíteni az érintettet arról, hogy megfigyelés alatt tartották. Az érintettnek ugyanakkor jogában áll megtekinteni a megfigyeléséről készült dosszié anyagait (a lehallgatott telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyvét, a róla készült felvételeket stb.). Az ügyész mindezektől azonban eltekinthet, hogy ha ez befolyásolhat egy még folyamatban lévő bűnvádi eljárást.

A párhuzamos állam létét bizonyítja?

Az ügyben korábban megszólalt egy másik érintett, Călin Popescu-Tăriceanu is. A szenátus elnöke szerint a párhuzamos állam létét bizonyítja, hogy a 2014-es elnökválasztást megelőző időszakban megfigyelés alatt tartották.

"A választáson induló egyik jelölt lehallgatása nyilvánvalóan gyanút kelt, és ennek alapján súlyos vádakat lehetne megfogalmazni a választási folyamattal kapcsolatban (...). Ugyanakkor ez újabb bizonyíték a párhuzamos állam létére, amelyről az elmúlt időszakban már beszéltem" - fogalmazott Tăriceanu, hozzátéve, hogy a 2009-es elnökválasztáshoz hasonlóan a 2014-es választás megszervezésével kapcsolatban is kérdések, kételyek merülhetnek fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?