FRISSÍTVE - Elfogadta a parlament a jövő évi állami költségvetést

Elfogadta pénteken a parlament a 2018-as állami költségvetés tervezetét. A tervezetet 255 törvényhozó támogatta szavazatával, 95-en ellene voksoltak.

A kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett GDP-arányosan 2,97 százalékos államháztartási hiánnyal, valamint 3,1 százalékos éves inflációval számolt. Az euró átlagárfolyamát 2018-ra 4,55 lejben valószínűsítette.

A kiadások legnagyobb részét, a bruttó hazai termék (GDP) 10,9 százalékát a szociális juttatások teszik ki, amelyek elérik a 98,6 milliárd lejt (21,4 milliárd euró). A költségvetésben az összkiadásokat 314,5 milliárd lejre (68,3 milliárd euró) tervezték.

A bérköltségek a GDP 8,9 százalékát teszik ki. A kormány 38,5 milliárd lejt (8,36 milliárd euró) - a GDP 4,2 százalékát - tervezi közberuházásokra fordítani. A katonai kiadások a jövő évben is elérik a GDP 2 százalékát.

Ionut Misa pénzügyminiszter korábban leszögezte, hogy a költségvetés tartalmazza a jövő évi bér- és nyugdíjemeléseket. A közszféra számára a költségvetésben előirányzott béralap 17 százalékkal nagyobb az ideihez mérten. Romániában júliustól 10 százalékkal fognak nőni a nyugdíjak a tervek szerint.

A költségvetési törvény hatályba lépéséhez még Klaus Iohannis elnök aláírása szükséges. Az államfő szerdán kijelentette a büdzséről, hogy annak "bizonyos részei vitathatóak", de nem kívánt részletesebben állást foglalni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?