Belina-ügy: kihallgatta a DNA a volt regionális fejlesztési minisztert

Kihallgatta csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Vasile Dâncu volt regionális fejlesztési minisztert. A DNA székhelyéről való távozásakor Vasile Dîncu azt mondta, tanúként hallgatták ki az úgynevezett Belina-ügyben.

„Azt akarták megtudni, jártam-e ott, tudom-e, ki a tulajdonos. (...) Nem tudok semmit, túl sokat nem láttam. (...) Egyszer vagy kétszer voltam ott halászni (...) Liviu Dragneával” - mondta az újságíróknak a volt tárcavezető.
A DNA szeptember 22-én jelentette be, hogy hivatali visszaélés miatt bűnvádi eljárást indított Sevil Shhaideh volt miniszterelnök-helyettes ellen. A vádhatóság szerint Shhaideh - aki a feltételezett bűncselekmények elkövetésének idején államtitkár volt a regionális fejlesztési minisztériumban - hozzájárult ahhoz, hogy törvénytelen módon átutalják a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei tanácsnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.

A korrupcióellenes ügyészség ugyanakkor kérte a képviselőház hozzájárulását, hogy hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanújával bűnvádi eljárást indíthasson az ügyben Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen is, az alsóház azonban nem járult hozzá a volt tárcavezető mentelmi jogának megvonásához. 

Kapcsolódók

Kimaradt?