Replika: szórványkörútra hívják Gergely Balázst

Szórványkörútra invitálta Gergely Balázst egy kolozsvári városi tanácsos, miután szerdán az EMNP alelnöke a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: ha nem is tömegesen, de egyénileg feladható a szórványmagyar életforma.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásában Geréd Imre úgy fogalmaz: megdöbbenten olvasta Gergely Balázs nyilatkozatát, aki szerinte olajat öntött a tűzre. „(Gergely Balázs) úgy gondolja, erről vitáznunk kell. Én úgy gondolom, hogy ideje lenne a nyilatkozatok mellett az emberekkel is elbeszélgetni. Vajon miért lát egy kolozsvári politikus abban alternatívát, hogy valaki is egyénileg tömbmagyar vidékre telepedjen?" – kérdezi a kolozsvári tanácsos.geredimre

Geréd Imre szerint a kolozsvári magyarok nem tudnak az egyéni területfeladással sem egyet érteni. „Így látják ezt a szórványmegyékből érkezett vagy a szórványkollégiumban tanult magyar egyetemisták is, akik látják a magyar jövőt Déván és Máramarosszigeten is, ezért dolgozni is hajlandók. Egy remek példa lehet erre Gergely Balázs is, aki Budapesten töltötte egyetemi éveit és a funári évek egy jó részét, mégis ismét otthonra talált a kincses város magyar közösségében" – állapítja meg.

Szerinte éppen a funári évek bizonyítják, hogy egy nehéz időszak után is megerősödhet, megújulhat egy magyar közösség.

„Ez a túlélés pedig azoknak köszönhető, akik a legsötétebb pillanatokban is, 24. órában is a helyi közösségért dolgoztak, illetve láttak kiutat, mertek álmodni. (...) Nem törném le mások motivációját, reményét és álmait sem" – fogalmaz a tanácsos.
Geréd azért hívja szórványkörútra Gergely Balázst, hogy találkozzon olyan emberekkel, lelkészekkel, civilekkel és politikusokkal, „akik gyakran magánéletüket, mindennapjaikat arra áldozzák, hogy minél több magyarnak teremtsék meg a megmaradását a magyar végvárainkban". „Mondja el nekik, hogy mi a véleménye az ők munkájukról, jövőjükről!" – zárul az állásfoglalás.

Kimaradt?