Elfogadta a szenátus az igazságügy megszervezéséről szóló törvényt módosító tervezet

Döntő házként megszavazta szerdán a szenátus az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvényt módosító tervezetet. A jogszabályt 80 támogató, 28 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadták el.

A parlamenti különbizottság által elutasított módosító javaslatok közül egyet sem szavazott meg a plénum, a testület által jóváhagyott módosításokat azonban kivétel nélkül elfogadta. Ezek közül az egyik legfontosabb az, melynek értelmében a legfőbb ügyészség keretében létrehozandó új részleg a bírák és ügyészek által elkövetett minden törvénysértés kivizsgálásában illetékes lesz.

A képviselőház által elfogadott változat szerint az új részleg a bírák és ügyészek által elkövetett korrupciós, hivatali és az igazságszolgáltatás megvalósulása ellen irányuló bűncselekményekkel foglalkozott volna. Az RMDSZ által előterjesztett és elfogadott javaslat értelmében abban az esetben is ez a részleg illetékes a nyomozásban, ha az ügyben nemcsak ügyészek vagy bírák, hanem más személyek is érintettek.

Az új ügyészségi részleget egy főügyész vezeti majd, akinek a munkáját egy főügyész helyettes segíti. Mindkettejüket a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nevezi majd ki, nem az államfő, ahogy a képviselőházi változatban szerepelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?