Szakbizottsági igen a katolikus gimnázium megalapításáról szóló tervezetre

Kedvezően véleményezte szerdán a képviselőház oktatási bizottsága a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló tervezetet. A jogszabályt jóváhagyó jelentést 18 támogató szavazattal és egy tartózkodással fogadták el a képviselők.

Az RMDSZ mellett a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bizottsági tagjai is megszavazták a jelentést. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői még a voksolás előtt elhagyták az üléstermet, arra hivatkozva, hogy részt akarnak venni a plénum munkálatain.

A bizottság elfogadta Lavinia Cosma USR-s képviselő módosító javaslatát is, melynek értelmében az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet nem sértheti az Unirea Főgimnázium tanulóinak érdekeit, a két tanintézet ugyanis ugyanazon az épületen osztozik majd.

A szakbizottság RMDSZ-es alelnöke, Szabó Ödön szerint a törvénytervezet egy hosszú ideje húzódó problémát oldana meg. "Jelen pillanatban ez az egyetlen megoldás arra, hogy létrejöjjön Marosvásárhelyen a római katolikus iskola, amihez a tanulóknak alkotmányos joguk van" - tette hozzá.

Paşcan: hazug és téves a tervezet indoklása

A PMP-s Robert Turcescu szerint a tervezetnek nem kellett volna szerepelnie a bizottság napirendjén, mint mondta, a javaslat egy "politikai alku" eredményeként került a testület elé. "Felhívom a figyelmüket arra, hogy mekkora feszültséget kelthet egy ilyen törvénytervezet. Nem sürget az idő, a tanév közepén járunk" - mondta Turcescu, majd távozott az ülésről, átadva helyét kollégájának, Marius Paşcan képviselőnek.

Paşcan kifejtette, az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet indoklása "hazug és téves", semmi nem indokolja egy új, magyar tannyelvű iskola megalapítását.  Emlékeztett: Maros megyében 53 magyar tannyelvű osztály indítását hagyták jóvá a 2017-2018-as tanévre, de végül csak 49 osztály indult, mert nem volt elég gyermek.

"Több osztályt kaptak, mint ahány tanuló beiratkozott. A tavalyi beiskolázási terv szerint megyeszinten az 1.464 magyar tanuló közül csak 1.200 választotta a líceumban való továbbtanulást" - érvelt Paşcan, aki szerint nincs hely abban az épületben, ahol az iskolát létre akarják hozni, ott ugyanis az Unirea Főgimnázium működik, amelyet a törvénytervezet "megszüntet".

Az RMDSZ törvényjavaslatát első házként tárgyalja a képviselőház, a végső szó a szenátusé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?