Több bölcsődét és garantált finanszírozást szeretne az RMDSZ a bölcsődéknek

Olyan törvénytervezetet nyújtott be az RMDSZ, amely megoldást kínálna a bölcsődék körül kialakult problémák orvoslására, figyelembe véve a helyi sajátosságokat.

"Tekintettel arra, hogy az állami bölcsődék száma alacsony, és nem fedi az igényeket, valamint, hogy számos egyházi és magánbölcsőde próbál megoldást nyújtani erre a hiányra, szükségesnek tartottuk törvénybe foglalni az összes bölcsőde állami finanszírozását. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a bölcsődei oktatás pénzügyi támogatására. Ezáltal garantálva lesz a finanszírozásuk, és arra bátorítjuk az önkormányzatokat, oktatási szervezeteket, illetve az egyházakat, hogy bátran létesítsenek újabb bölcsődéket"– nyilatkozta Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a parlamentben iktatta a tervezetet, amelyet prioritásként jelölt meg a szövetség az őszi parlamenti ülésszak elején.

"Azokon a szülőkön tudunk segíteni, akik a jelenlegi helyszűke miatt nem tudják bölcsődébe adni gyermeküket. Ha a parlament elfogadja a kezdeményezésünket, nőni fog a bölcsődei helyek száma – tette hozzá.

Az oktatási törvény előírásai jelenleg nem rendelkeznek arról, hogy fejkvótás támogatásban részesítsék a bölcsődéket, függetlenül attól, hogy állami, egyházi vagy magánkézben vannak. "A szövetség tervezete ezt a hiányosságot hivatott feloldani azáltal, hogy törvénybe foglalná ezen intézmények támogatásának kötelezettségét” – mutatott rá Szabó Ödön.

"Tervezetünk továbbá előírja, hogy a helyi tanácsok által létrehozott bölcsődék is részesülnek majd a normatív, fejkvótás támogatásban, illetve ezen intézmények az oktatási rendszer részét is képezik. Jelenleg az önkormányzatoknak kell megoldaniuk a bölcsődék létesítését, működtetését, hiszen egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra. Sajnos, nem minden önkormányzat tudja saját keretből ellátni ezt a feladatot. Az oktatáshoz való jog az Alkotmányból ered, és ezért gondoskodnunk kell arról, hogy ez a jog a legelső lépéstől, a bölcsődétől érvényesülni tudjon mindenki számára attól függetlenül, hogy vidéken, városban él valaki, vagy hogy szegény vagy gazdag a gyerek szülője” – fogalmazott Szabó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?