Különbizottság: az államfő csak egyszer utasíthatja el a főügyészek kinevezését

Jóváhagyta a parlamenti különbizottság kedd este a bírák és ügyészek jogállásáról szóló jelentést a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt módosításáról.

A törvénytervezetet valószínűleg kedden vitatja meg döntő házként a szenátus. A bizottságból 12 honatya támogatta, egy tartózkodott, hatan ellenezték a jelentés jóváhagyását.

A honatyák több pontban módosította az előzőleg a képviselőház által elfogadott tervezetet. Az egyik módosítás szerint az államfő csak egy alkalommal utasíthatja el az ügyészségek vezetőinek kinevezését. A képviselőházi verzióban az államfő ezt akárhányszor megtehette.

A bizottság azt is eldöntotte: az állam felelőssége nem mentesíti a bírákat a fegyelmi, polgári, vagy büntetőjogi felelősség alól, hogyha ezek "rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból' tévedéseket követtek el, és kárt okoztak az államnak.A módosítás szerint a kárt szenvedett fél a pénzügyminisztérium ellen indított eljárással juthat kártérítéshez. Az államnak, a jogerős ítélet kiközlésétől számított legtöbb hat hónapon belül ki kell fizetnie az összeget. 

Egy másik módosító javaslat szerint, a pénzügyminisztériumnak két hónapon belül értesítenie kell az Igazságszolgáltatási Felügyeletet (IJ), hogy az megvizsgálja, nem történt-e jogi tévedés az ügyben. Ha az IJ megállapítja, hogy a bíró vagy ügyész rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból követett el tévedést, az államnak kötelessége visszkeresetet indítania az elkövető ellen, hogy behajtsa rajta a kártérítés összegét. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?