A titkosszolgálat volt ezredese útjára indította a Románia 3.0 kezdeményezést

Daniel Dragomir, a titkosszolgálat volt ezredese vasárnapi sajtóértekezletén bejelentette, hogy útjára indítja a Románia 3.0 kezdeményezést "Büszkeség. Szuveranitás. Igazság" jelszóval.

"Romániát ma a román néptől idegen sötét erők irányítják. A sajtó ezt párhuzamos államnak nevezi, én úgy hívom, hogy Szekuritate 2.0 - ezt az alakot vette fel 1989 után a volt Szekuritate. Ma egy harc kezdődik Románia és a Szekuritate 2.0 között, és végén csak egyik fél marad majd talpon. Ha a Szekuritate 2.0 győz, akkor nagyon szomorú jövő vár erre az országra. Ha a Szekuritate 2.0 veszít, akkor a népnek esélye van, hogy visszanyerje büszkeségét, szuverenitását és az igazságba vetett hitét" - mondta.

A kezdeményezést egyelőre saját forrásból finanszírozza, de később számít a támogatók segítségére. "Ez a platform nyitott minden román, valamint magyar és székely testvéreink, illetve más etnikumúak számára" - hangoztatta a kezdeményező. Dragomir azt mondja: a sajtónak köszönhetően elmondhatta azokat a történeteket, amelyeken akkor ment keresztül, amikor a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) aktív tisztje volt.

A kezdeményezés szerint népszavazással kell dönteni az államformáról, meg kell erősíteni a parlament ellenőrzését a titkosszolgálatok fölött, vissza kell vonni az igazságszolgáltatásban, az ellenőrző szerveknél és a sajtóban fedezet alatt dolgozó titkosszolgálati tiszteket, be kell tiltani a titkosszolgálatok által álca alatt végzett gazdasági tevékenységet, korlátozni kell, hogy a titkosszolgálatok az ország saját állampolgárait megfigyelés alatt tartsák, drasztikusan csökkenteni kell a titkosszolgálatok költségvetését, amelyet szigorúan a nemzetbiztonságot valóban fenyegető terrorizmus, kémkedés és szervezett bűnözés elhárítására kell fordítani.

A kezdeményezés amerikai mintára létrehozna egy, a parlament ellenőrzése mellett működő egységes felügyeleti/ lehallgatási rendszert, amely tiszteletben tartja az állampolgári jogokat, csökkenti a titkosszolgálatok számát, előirányozza - ugyancsak amerikai modell alapján - az ügyészeket közvetlen választását, létrehozza vizsgálóbíró intézményét, (...) támogatja Románia csatlakozását a visegrádi csoporthoz, hogy csökkentsék a brüsszeli hatalmat a tagállamok fölött, elutasít minden bevándorlási kvótát, és sürgeti, hogy rögzítsék az alkotmányban, hogy a házasság egy nő és egy férfi szabad elhatározásából jön létre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?