Beidézték az elhunyt Mihály királyt az Aradi Törvényszékre

A néhai uralkodót – akit szombaton temetnek – a mániákus pereskedő, Nistor Isai Faur jelentette fel, aki jelenleg pedofíliáért kapott börtönbüntetését tölti.

A volt román királytól szombaton vesznek végső búcsút, de december 15-ére, péntekre beidézték az Aradi Törvényszékre a december 5-én elhunyt uralkodót – számolt be a morbid esetről az Adevărul portál.

I. Mihály királyt a jelenleg pedofíliáért kapott börtönbüntetését töltő, mániákus pereskedőként hírhedté vált Nistor Isai Faur perelte be – akinek több mint ezer, többnyire abszurd jogvita fűződik a nevéhez –, amiért nem volt elégedett egy, az uralkodóháztól kapott válasszal. Faur amiatt írt petíciót korábban a királynak, hogy járjon közben az érdekében az ellene folytatott peres ügyekben, de folyamodványára at írták a király ház titkárságáról, hogy – az akkor már súlyos beteg – Mihály király visszavonult a közügyektől. Faur erre az uralkodóházat és magát személyesen a királyt is beperelte.

Virgiliu Flavius Bradin, a törvényszék sajtószóvivője azzal magyarázta I. Mihály király beidézését, hogy a perrendtartás szerint a citálás címzésekor a néhai uralkodó életben volt, ráadásul csak a tárgyalás kitűzött dátumán, azaz pénteken érvényteleníthették az idézést.

Nistor Isai Faur visszaeső pedofíliáért kapott büntetését tölti az Aradi Szigorított Börtönben. Az 1990-es években és a 2000-es évek szélsőséges nacionalistaként elején notórius pereskedőként is hírhedté vált. Amióta börtönbe került, több pert is indított a Román állam ellen, sőt a Strasbourgi Emberjogi Bíróság egy esetben közel 4000 eurós kártérítést ítélt meg neki a nem megfelelő börtökörülmények miatt; többek között a túlzsúfoltság, a neki nem megfelelő börtönkoszt (azt állította, hogy a kenyér káros az egészségére) miatt indított pereket, de azért is törvénybe hívta az államot, hogy nem különítettek el számára nemdohányzó cellát a fegyintézetben – emlékeztetett az  Adevărul.

A börtönigazgatósától származó információkra hivatkozva a román internetes újság azt is írja, hogy egyes fogva tartottak „hobbiból” indítanak különböző pereket, már csak azért is, hogy legalább a tárgyalás idejére kiszabaduljanak, néhány órára, a börtön falai közül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?