Megérkezett Mihály király koporsója Romániába

Megérkezett szerdán a Mihály király földi maradványait őrző koporsó Bukarestbe, a Henri Coandă repülőtérre. A Svájcból induló repülőgép 11 órakor szállt le a fővárosban.

Az eseményen jelen volt Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői. Egy rövid vallási szertartást követően autóval a sinaiai Peleş-kastélyhoz szállítják a koporsót, és 14 órától a kastély dísztermében ravatalozzák fel.

A belügyminisztérium szerdán közölte: Mihály király temetésének zavartalan lebonyolítása érdekében mintegy 1 400 rendőrt, több mint 800 csendőrt, 200 tűzoltót és 20 határrendészt mozgósítottak. A SMURD rohammentő-szolgálat csapatai szintén felkészültek az esetleges beavatkozásokra.

Az intézkedéseket a királyi ház és a kormány közti megállapodás eredményeként foganatosították, közölte a belügyminisztérium. A szaktárca hozzáteszi, hogy a volt román uralkodó temetésére nagy tömegekkel számolnak, de az Országos Rendőr-főkapitányság biztosítja majd a rendet és az akadálymentes közlekedést az esemény teljes időtartama alatt. A rendőrök elterelik a közlekedést azokon az útvonalakon, ahol a temetési menet vonul, teszi hozzá a belügyi közlemény. 

Kapcsolódók

Kimaradt?