Ezer börtönőr alkalmazásával küzdenének a súlyos létszámhiány ellen

A vaslui-i börtön vezetőségével és a vaslui-i, iaşi-i és bákói börtönök szakszervezeti vezetőivel tárgyalt hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter. A találkozón a büntetés-végrehajtási intézeteket érintő problémákról, többek közt a létszámhiányról beszéltek. 

„Van egy kormányhatározat-tervezet, amely alapján ezer alkalmazottal bővítenénk a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozók létszámát. Remélem, megkapjuk a szükséges jóváhagyásokat, hogy jövő héten elfogadhassák a tervezetet. Azt követően kidolgozunk egy jogszabályt, vélhetően sürgősségi rendeletet, hogy a jövőben a túlórákat is fizessék” – mondta a miniszter. A szaktárca vezetője szerint a vaslui-i börtönben 2017-ben 30 ezer túlórát regisztráltak, ezekből 27 ezret szabadnapokkal kompenzáltak. 

Tudorel Toader azt is elmondta, hogy folyamatosan tárgyal a szakszervezetekkel és az Országos Börtönigazgatóság (ANP) vezetőségével, az alkalmazottak mellett pedig a fogvatartottak problémáiról is egyeztetnek. 

Múlt héten munkabeszüntetéssel fenyegetőztek a vaslui-i börtön felügyelői, tiltakozásul a súlyos létszámhiány miatt. A szakszervezetisek szerint a börtönőrök többsége több mint 180, sokan akár 360 órát is dolgoztak a rendes munkaidőn felül. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?