Utcára szólítják az embereket az ellenzéki pártok

A jelenlegi kormánykoalíciónak nincs felhatalmazása arra, hogy tönkretegye az igazságszolgáltatást és az ország hitelét - nyilatkozta vasárnap Dacian Cioloş. A volt kormányfő két ellenzéki pártelnökkel együtt utcára szólította az embereket.

"Nem hiszem, hogy a hatalmon levő koalíciót azért szavazták volna meg, hogy tönkretegye az igazságszolgáltatást és az ország hitelét (...) Hogy lehetne jól élni egy korrupt országban?" - tette fel a kérdést a Románia 100 platformot vezető Dacian Cioloş a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A volt technokrata miniszterelnök hozzátette, egyetért azzal, hogy az igazságügyi törvények módosításra szorulnak, ezt azonban áttekinthetően kell véghezvinni. 

"Tavaly mi is módosítottuk a törvényeket az alkotmánybíróság bizonyos döntései nyomán, ezeket a módosításokat azonban minden esetben nyilvános vita előzte meg" - fogalmazott. 

Ludovic Orban liberális pártelnök nyilatkozatában arra biztatta az embereket, vonuljanak utcára, és tüntessenek békésen, így adva a hatalmon levő pártok értésére, hogy szem előtt kell tartaniuk azt, "amit a társadalom elsöprő többsége akar". 

"A parlamentben jelenleg nemcsak az igazságügyi törvények vitája zajlik. A parlament egy éve szisztematikus támadást intéz a román állampolgárok alapvető jogai és szabadságai, az igazságszolgáltatás függetlensége ellen" - mutatott rá Orban. 

Dan Barna USR-elnök szerint a kormánykoalíció Liviu Dragnea PSD-elnök ügyvédi irodájaként működik és leépíti az országot, a társadalomnak pedig kötelessége fellépni ez ellen. 

A sajtótájékoztatón a kormányellenes tüntetéseket szervező Facebook-csoportok vezetői is, részt vettek, akik előzőleg találkoztak is  Dacian Cioloșsal, valamint Ludovic Orbannal és Dan Barnával, hogy a tiltakozó akciók összehangolásáról egyeztessenek. Az ellenzéki szervezetek vasárnap estére újabb korrupcióellenes tüntetést hirdettek az igazságszolgáltatás átszervezése elleni tiltakozásul.

Kapcsolódók

Kimaradt?