Részletek derültek ki Mihály király temetési szertartásáról

A román királyi vonattal szállítják Bukarestből Curtea de Argeşre az I. Mihály volt román király holttestét rejtő koporsót - közölte a királyi ház sajtóirodája.

A hét elején svájci rezidenciáján elhunyt volt román király temetésére jövő szombaton kerül sor. A közlemény szerint a bukaresti királyi palota előtti téren tartandó rövid vallásos és katonai ceremóniát követően a koporsót ágyútalpon szállítják majd a pátriárkátus székesegyházához. Az ágyútalpat katonai jármű vontatja, amelyet gyalog kísér majd a gyászmenet.

A székesegyházban tartandó szertartást követően halottaskocsival a băneasai királyi vasútállomásra szállítják a koporsót, ahonnan a királyi vonat viszi majd Curtea de Argeşre.

A királyi ház által ismertetett program szerint a Mihály király holttestét rejtő koporsót szállító repülőgép december 13-án, szerdán 11 órakor száll le az Otopeni repülőtéren, ahol jelen lesz Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői.

Innen autóval a sinaiai Peleş-kastélyhoz szállítják a koporsót, és 14 órától a kastély dísztermében ravatalozzák fel. Szerdán 14 és 18 óra között leróhatják kegyeletüket az elhunyt előtt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió és a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői.

Curtea de Argeşen temetik

Ezt követően a Peleş-kastélyból a bukaresti királyi palotába szállítják a koporsót, és a trónteremben ravatalozzák fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét az elhunyt király előtt. Erre szerdán 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön és pénteken 8 és 22 óra között lesz lehetőség.

December 16-án, szombaton 10 óra 30 perctől rövid vallásos szertartásra kerül sor a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor vallásos és katonai ceremóniát tartanak a királyi palota előtti téren. Ezt követően a koporsót katonai jármű vontatta ágyútalpon a pátriárkátus székesegyházába viszik, ahol 12 óra 30 perc és 14 óra között zajlik majd temetési szertartás.

Innen a băneasai vasútállomásra, majd a királyi vonattal Curtea de Argeşre szállítják a koporsót, és a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra Mihály királyt - olvasható a temetési szertartást programjában.

Kapcsolódók

Kimaradt?