Elfogadta az Európai Néppárt Biró Rozália javaslatát

Elfogadta az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése azt a nők elleni erőszak felszámolására irányuló állásfoglalást, amelyet az EPP Woman november 11-i berlini kongresszusán hagytak jóvá Biró Rozália alelnök javaslatára – számolt be róla az RMDSZ nőszervezetének közelmúltban újraválasztott elnöke csütörtökön Nagyváradon.

Az állásfoglalás azért fontos, mert olyan felszólításokat is tartalmaz, melyeket az Európai Néppárt a pártcsaládjába tartozó pártok – illetve az ezen pártok alkotta kormányok – számára irányadónak tekint. Ilyen például az isztambuli egyezmény ratifikálása, vagy akciótervek készítése, és az anyagi támogatás nyújtása a különféle, nők elleni erőszak felszámolására irányuló kezdeményezéseknek.

Fontos tudatosítani, hogy a nők elleni erőszak nem csak a bántalmazott, hanem az egész közösség problémája, hangsúlyozta Biró Rozália. A közösségek számára azért fontos ennek az állásfoglalásnak az elfogadása, mert hivatkozási alap a jelenség felszámolására irányuló akciótervek kidolgozására.

Az RMDSZ nőszervezete számára pedig azért fontos ez a lépés, mert a négy éve működő szervezet saját tapasztalatai alapján képes volt kidolgozni egy olyan állásfoglalást, melyet a néppárt is elfogadott, ezzel illetve a kárpát-medencei magyar pártok nőszervezeteinek első, nagyváradi fórumán megkötött együttműködési megállapodással illetve a történelmi egyháza nőszövetségeivel kötött megállapodással a szervezet „nagykorúvá vált” – mondta a nőszervezet elnöke.

Ami az általuk március 8-án elindított, mozgalommá váló NEEEM-kampányt illeti, jelenleg Bihar megyében még zajlanak az iskolákban az osztályfőnöki órák,  melyeken szakemberek beszélgetnek a gyermekekkel a jelenségről. Az általuk javasolt törvénymódosítások egyelőre a parlamenti szakbizottságoknál vannak, mondta kérdésünkre Bíró Rozália.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?