Nem sikerült végszavazást tartani a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról

A képviselőház 13 órás, éjszakába nyúló vita után cikkelyenként elfogadta szerdán a bírák és ügyészek jogállásáról szóló 2004/303-as törvény módosítását célzó tervezetet. Végszavazást kvórum hiányában nem tartottak.

A képviselők elfogadták azt a módosítást, amely szerint az államnak kötelessége úgynevezett visszkeresetet indítani a bírák ellen, akik „rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból” tévedéseket követtek el, és kárt okoztak az államnak. A korábbi előírás szerint az államnak „joga van” visszkeresetet indítani a bírák ellen, azaz behajtani rajta azt a pénzt, amivel megkárosították a kincstárt.

A parlamenti vita többször elszabadult. Florin Iordache, az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítására létrehozott parlamenti különleges bizottság elnöke szerint „inkább cirkusz volt, mint vita”. A politikus a házszabály megszegésével vádolta az ellenzéket.

A bizottság által javasolt legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy az államfő nem utasíthatja el a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését. Egy másik cikkely értelmében a bírák és ügyészek családtagjai ingyenes orvosi ellátásra jogosultak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 25 ledolgozott év után a bírák és ügyészek kérésre nyugdíjba vonulhatnak, havi juttatásuk pedig megegyezik az utolsó ledolgozott öt évnek, az érintettek által kiválasztott hat egymást követő hónapjában kapott átlagbér és pótlék 80 százalékával.

Egy másik módosítás szerint bírói, illetve ügyészi tapasztalatnak számít a közjegyzőként ledolgozott időszak is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?