Alapfokon öt év szabadságvesztésre ítélték Cristian David volt belügyminisztert

A legfelsőbb bíróság öt év szabadságvesztésre ítélte kedden Cristian David volt belügyminisztert abban az ügyben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 500 ezer euró csúszópénz elfogadásával vádolta a volt tárcavezetőt. Az ítélet nem jogerős. Forrás: antena3.ro

A bíróság vesztegetés elfogadásáról befolyással való üzérkedésre változtatta Cristian David ügyének jogi besorolását, és úgy döntött, hogy az ítélet jogerőre emelkedésekor 500 ezer eurónak megfelelő lejt koboz el vagyonából. Ugyanakkor a bíróság 20 ezer lej perköltség kifizetésére kötelezte a volt minisztert. 

Ugyanabban az ügyben hat év börtönbüntetésre ítélték Valeriu Roger Niţescut, David volt kabinetfőnökét. A bíróság felmentette ugyanakkor Gheorghe Doliut és Marian Cristinel Bîgiut, Buzău megye prefektusát. 

Mint ismeret, a belügyi tárcát Călin Popescu Tăriceanu kormánya idején, 2007 áprilisa és 2008 decembere között vezető Cristian Davidot csúszópénz elfogadásával gyanúsították. A korrupcióellenes ügyészek szerint 500 ezer eurót kapott azért, hogy a Buzău megyei prefektusnál kiutaljon egy 15 hektáros területet a lefizetőjének. A volt tárcavezető 2015 júliusában került bíróság elé, miután egy ideig előzetes letartóztatásban is volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?