FRISSÍTVE - Meghalt Mihály király

FRISSÍTVE: Meghalt kedden a svájci magánrezidenciáján Mihály király – közölte a királyi ház sajtóirodája. Románia utolsó uralkodója 96 éves volt.

Mihály király tavaly márciusban vonult vissza a közéletből súlyos betegsége miatt. Leukémiában szenvedett, és állapota az utóbbi hetekben válságossá fordult. A királyi ház közlése szerint az orvosok 13 órakor állapították meg a halál beálltát. A temetésének időpontját a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

Lánya, Margit hercegnő és veje, Radu herceg november 8-án közölte, hogy a 96 éves Mihály király súlyos beteg. Előtte egy nappal József délkelet-európai metropolita gyóntatta és áldoztatta meg a volt uralkodót.

Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

FRISSÍTÉS1: Szerdán közli Mihály király temetésének időpontját Margit koronahercegnő - tájékoztatott a román királyi ház. A volt uralkodó december 5-én, kedden 13 órakor hunyt el svájci rezidenciáján. Halála pillanatáig Mária hercegnő volt vele. 

A király koporsóját előbb a Peleș-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel. A temetési szertartást a pátriárkátus székesegyházában tartják, majd a királyi székesegyházban, Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. 

FRISSÍTÉS2: Részvétét fejezte ki Klaus Johannis államfő a királyi ház tagjainak Mihály király halála miatt. Az elnök keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, Mihály király Románia legnagyobb személyiségei közé tartozott.

"Halála nagy veszteség Románia és a román nép számára. Részvétemet fejezem ki a királyi ház minden tagjának. A román állam méltóképpen megszervez majd minden ceremóniát, és minden bizonnyal gyásznapok is lesznek" - mondta Johannis az európai uniós tagországok bukaresti nagyköveteivel folytatott találkozót követően, amelyen egyperces néma csenddel adóztak a 96 éves korában elhunyt király emléke előtt. 

FRISSÍTÉS3: A Szociáldemokrata Párt közölte, hogy lemondja a "párhuzamos állam" elleni, szombatra tervezett tüntetéseit. "Ezekben az egész nemzet számára szomorú percekben fontosabb arra gondolni, ami összeköt bennünket, mindarra, amire az ország határain belül vagy kívül élő minden román állampolgár vágyik" - mutat rá a párt közleménye.

FRISSÍTÉS4: Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és a PSD vezetője Facebook oldalán azt írta: Mihály király óriási űrt hagy maga után.

„Nagy szomorúsággal tölt el Mihály király halála! Bár betegsége hosszan tartott, ez nem tudta enyhíteni a megrázkódtatást, amit halálhíre okozott. Ez a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy a király jelen van a lelkünkben, hogy fontos nekünk, románoknak. A király óriási űrt hagy maga után, amiként óriási hozzájárulása volt Románia sorsának alakulásához a második világháború idején. A király az egyesített, demokratikus és európai Romániáért harcolt, amely megbecsüli saját értékeit és hagyományait. Politikai végrendelete világos, amelyet mindannyian, politikai meggyőződéstől függetlenül, követnünk kell! Isten nyugtassa!”
 
FRISSÍTÉS5: A román nép szomorúan vesz búcsút Mihály királytól, aki „az erkölcs és a méltóság példaképe volt” – nyilatkozta kedden Mihai Tudose miniszterelnök. „A román nép szomorúan vesz búcsút Mihály királytól, aki az erkölcs és a méltóság példaképe volt. Hiányát mindenkor érezni fogjuk, különösen jövőre, amikor az egyesülés századik évfordulóját ünnepeljük. Őfelsége emléke mindig élni fog bennünk. Részvétem a román királyi háznak, mellettük állunk, és mindenben támogatjuk őket. Isten nyugtassa!” – írta a miniszterelnök a Facebook oldalán. Bejegyzését Mihály király egy 2011-es parlamenti felszólalásából származó idézettel zárta.
FRISSÍTÉS6: Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök úgy fogalmazott: Mihály király a hazafiság, a nép és a hazaszeretet szimbóluma marad. „Mély fájdalommal értesültem arról, hogy Őfelsége I. Mihály király eltávozott körünkből. Szomorú nap a mai a román nép számára” – írta keddi Facebook-bejegyzésében. 

Emlékeztetett: uralkodása idején Mihály király méltósággal és bátorsággal képviselte az ország érdekeit. „Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy személyesen is ismerhettem Őfelségét, éreztem gondoskodását és szeretetét hazája és népe iránt. Uralkodása idején, egy nehéz időszakban, a király megmutatta, hogy mit jelent méltósággal és bátorsággal képviselni a hazádat. (...) Mihály király a hazafiság, a nép és a hazaszeretet szimbóluma marad” – rótta le tiszteletét.

FRISSÍTÉS7: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevében Ludovic Orban elnök fejezte ki részvétét a királyi háznak I. Mihály király halála miatt. A parlament épületében adott nyilatkozatában hangsúlyozta: az uralkodó távozásával lezárul a történelem egy fejezete. „Mihály király volt az utolsó államfő, aki túlélte a második világháborút, aki tisztségben volt a második világháború alatt. Fenséges sors, drámai sors és, sajnos, beteljesületlen sors. Vajon hol tartana ma az ország, ha 1945-ben a kommunisták helyett Őfelsége maradhatott volna a demokratikus Románia királya? Vajon hol tartana ma az ország, ha 1990-ben visszahelyezték volna jogaiba, és ismét Románia királya lett volna? Valószínűleg sokkal jobban nézne ki az ország, teljesen más lenne, mint a jelenlegi, gyötrődő Románia” – fogalmazott Orban. 

A liberális pártelnök hozzátette, bár a romániai hatóságok igazságtalanul jártak el vele szemben, Mihály király jelentősen hozzájárult az ország európai uniós és NATO-csatlakozásához. Orban ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a kormány nemzeti gyásznapot rendel el Mihály király emlékére. „Felhívást intézek mindenkihez, hogy legalább ezekben a szomorú percekben ébredjen fel bennünk az egység iránti vágy, szűnjön meg a viszály, az olykor fölösleges konfliktusok és harcok, legalább most ne feszüljünk egymásnak, ne okozzunk törést a romániai társadalmon belül” – mondta még a PNL elnöke. 

FRISSÍTÉS8: „Mihály király halálával lezárult modern kori történelmünk egyik legösszetettebb sorsa. Mihály király generációk jelképe és reménye volt, aki mától bevonul történelemkönyveink legendái közé. Isten nyugtassa!” – írta Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. 

FRISSÍTÉS9: I. Mihály király a gerincesség és a méltóság jelképe volt, halálával az ország történelmének fontos fejezete zárul le – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökséggel. „Megrendülten értesültem Románia utolsó királya, I. Mihály haláláról. A huszadik század egyik fontos személyiségétől, egy rendkívüli embertől búcsúzunk, aki sok megpróbáltatáson ment keresztül. A gerincesség és méltóság jelképe volt. Miután visszatért az országba, a szabadság és a demokrácia állandó támogatója volt. Halálával az ország történelmének fontos fejezete zárul le. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében őszinte részvétemet fejezem ki a királyi családnak. Isten nyugtassa békében!” – fogalmazott. 

FRISSÍTÉS10: Mihály király halála személyes és kollektív veszteség is – fogalmazott videóüzenetében Margit hercegnő.

„Románok, az ország elvesztette Mihály királyt. Több mint kilenc évtizeden át minden erejét és odaadását Romániának szentelte. Elvesztettem egy szülőt, éppen úgy, mint ti, valamennyien. Ez egy személyes és ugyanakkor kollektív veszteség is. Ezekben a percekben a fájdalom összeköt bennünket. Végtelen szeretettel és szilárd elvek mentén Mihály király írta az ország modern történelmének legértékesebb lapját. Jósága és könyörületessége a múlt század minden rosszát legyőzte. A történelem nehéz időszakában bölcsessége biztosította identitásunk folytonosságát. A király része volt a román állam szövetének. Apám egész életét annak szentelte, hogy fenntartsa a kapcsolatot a királyi család és a román nemzet között. Feláldozta jelenét a mi jövőnkért” – fogalmazott. 

Hozzátette, a királyi ház számára „új időszámítás kezdődik”. „Apám szellemiségében és elvei mentén továbbra is a román nép alapvető érdekeit szolgálom. Isten minket úgy segéljen!”

Kapcsolódók

Kimaradt?