Nem oldották fel a Liviu Dragnea ellen elrendelt vagyonzárt

A Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának fellebbezését, amelyet a Tel Drum-ügyben nyújtott be, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zár alá helyezte vagyonát. 

A bíróság másik két gyanúsított esetében is elutasította a vagyonzár feloldását, így Florea Neda és Petre Pitiş vagyona továbbra is zárolva van. A bíróság döntése jogerős. 

Liviu Dragnea szerdán nem jelent meg a tárgyaláson, két ügyvédje, Flavia Teodosiu és Maria Vasii képviselték őt. „Fenntartottuk, hogy nem zárolhatnak olyan javakat, amelyek már nincsenek Dragnea úr birtokában, ebben az esetben pénzösszegekről beszélek, amelyeket már rég megkapott és két éve nincsenek a bankszámláin” – nyilatkozta Flavia Teodosiu a tárgyalás végén. Maria Vasii, Dragnea másik ügyvéde azt nyilatkozta, 240 kötetes a DNA által összeállított iratcsomó, amelyekben "zavaros" dolgok vannak. Maria Vasii elmondta, a DNA ügyészei a Tel Drum vállalatnál tartott házkutatás során találtak egy rózsaszínű papírfecnit, amelyen Dragnea személyi száma szerepelt és a „főnök” szó. Vasii hozzátette, ezt a bizonyítékot használták az ügyészek, hogy bűnözői csoport létrehozásával vádolják meg. 

November 21-én a DNA ügyészei zárolták Liviu Dragnea ingó és ingatlan vagyonát a Tel Drum ügyben ellene folyó bűnvádi eljárás kapcsán. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint körülbelül 127 millió lejes kárt okoztak a Tel Drum ügy gyanúsítottjai, amelyet ily módon próbálnak visszaszerezni a hatóságok. Liviu Dragnea esetében, aki a tettek elkövetésekor Teleorman Megye Tanácsának elnöke volt, elrendelték ingó és ingatlan vagyonának zárolását 127 547 366,34 lejes értékig. Ezek az intézkedések vonatkoznak Florea Nedára, a Tel Drum képviselőjére, Mugur Băţăuşra, Victor Pipereára és Marin Predescura, akik akkoriban a Teleorman megyei tanács alkalmazottai voltak.

A DNA november 13-án jelentette be, hogy bűnvádi eljárás indult Liviu Dragnea alsóházi elnök ellen bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával. A DNA közleménye szerint Dragnea ellen, aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanácselnöki tisztséget töltötte be, bűnözői csoport létrehozása, kétrendbeli hamis, pontatlan vagy nem teljes nyilatkozat rosszhiszemű bemutatása európai alapok megszerzésének céljával és kétrendbeli hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi eljárás.

Az ügyben további nyolc személy ellen indult eljárás, hasonló bűncselekmények gyanújával.

Az eljárást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016. október 30-án tett feljelentése alapján indították, amelyben a hivatal jelezte: felmerül annak gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?