Alkotmánybíróság: vizsgálódhat a DNA Belina-ügyben

Elutasította az alkotmánybíróság Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök beadványát, és megállapította, hogy nem áll fenn jogi konfliktus a kormány és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) között a Belina-ügyben indított bűnvádi eljárás kapcsán. Az indoklást később közlik.

Călin Popescu-Tăriceanu október 23-án nyújtotta be keresetét az alkotmánybírósághoz, kérve a testületet, állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és a DNA között azáltal, hogy a vádhatóság elkezdett vizsgálta azoknak a kormányhatározatoknak a törvényességét, amelyek révén tulajdonost cserélt a Duna Belina-szigete és Pavel-ága. A szenátusi elnök ugyanakkor kérte annak leszögezését, hogy az elkövetkezőkben az ügyészek nem indíthatnak vizsgálatot kormányhatározatok elfogadásának körülményeivel, alkalmasságával vagy törvényességével kapcsolatban. 

A taláros testület november 16-án tárgyalta Tăriceanu beadványát, a döntéshozatalt azonban akkor elhalasztották. Az ülésen Tudorel Toader igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a DNA-nak nem hatásköre egy kormányhatározat elfogadásának törvényességét vizsgálni, ilyen ügyekben kizárólag a közigazgatási bíróság illetékes. A vádhatóság képviselője ezzel szemben azt állította, nem lehet megszabni az ügyészeknek, hogy hol vizsgálódhatnak és hol nem. 

 Az idén februárban az alkotmánybíróság még Tăriceanunak adott igazat egy hasonló ügyben. Akkor megállapították, hogy a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, az év elején országos tiltakozási hullámot kiváltó 13-as számú sürgősségi kormányrendelet esetében a DNA túllépte hatáskörét azzal, hogy vizsgálatot indított.

A taláros testület érvelése szerint az akkori rendelettel ellentétben a Belina horgászparadicsomról rendelkező két kormányhatározat nem általános jellegű, hanem egyedi esetet szabályoz, ilyenkor pedig a vádhatóság illetékes vizsgálódni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?