Marad a Tudose-kormány, megbukott a bizalmatlansági indítvány (percről percre)

Megbukott csütörtökön a parlamentben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványa, amely a kormány leváltásához szükséges 233 helyett csak 159 támogató szavazatot kapott. Az RMDSZ tartózkodott a szavazáskor. Ez volt a harmadik bizalmatlansági indítvány a PSD-ALDE koalíció hatalomra jutása óta, de az előzőt a kormánypártok nyújtották be saját kormányuk ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:12

Megbukott a bizalmatlansági indítvány

159 igen szavazattal 3 ellenében, 23 tartózkodás mellett bukott meg a bizalmatlansági indítvány. A Tudose-kormány leváltásához legalább 233 honatyának kellett volna igennel voksolnia.

15:03

Tudose: nem papírfecnikről tanulnak a gyerekek

Idén az iskolások időben, már tanévkezdéskor megkapták a tankönyveket, nem „papírfecnikről” kellett tanulniuk - mondta Mihai Tudose miniszterelnök.

„Tanügyi káoszról beszélnek. (...) Ez az első év az elmúlt időszakban, amikor a tankönyvek idejében, a tanév elején megérkeztek. Nem papírfecnikből kellett tanulniuk, mint az önök idejében” – nyilatkozta Tudose.

A kormányfő elutasította azt a vádat, miszerint hanyatlóban lenne az oktatási rendszer. Tudose szerint ha így lenne, akkor a gyerekeknek nem lenne tankönyvük. „Az önök idejében nem volt tankönyvük. Tavaly 700 millió lejt költöttek tankönyvekre és kiegészítőkre. Idén minden tankönyvet beszereztünk 40 millió lejből” – mondta Tudose.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 46 óvoda és 24 iskola építése fejeződött be, ugyanakkor ingyenes vasúti utazást biztosítottak az egyetemi hallgatók számára, és 83 lejről 200 lejre növelték az ösztöndíjakat.

Mihai Tudose a parlamenti vitán hangsúlyozta, hogy elindították a Románia alkalmaz elnevezésű programot, amelynek keretében 550 millió eurót biztosítanak a munkáltatók és munkavállalók támogatására. 

A kormányfő említést tett az egészségügy terén eszközölt "rekordberuházásokról", amelyek során 17 kórházat újítottak fel és bővítettek ki, nyolc kórházban főjavítást végeztek, illetve kijelölték a telkeket a leendő kolozsvári, iaşi-i és craiovai regionális kórház számára. További 22 kórháznak 100 millió lejt utaltak ki orvosi felszerelések vásárlására, 66 millió eurót a sürgősségi eseteket fogadó osztályok felszerelésére, 230 milliót a járóbeteg-rendelők felszerelésére és 18 millió eurót az integrált közösségi központok részére - sorolta Tudose. „Ha ez önök szerint káosz, ezt a káoszt mi felvállaljuk” – tette hozzá a miniszterelnök. 

15:00

Disznóhús, tojás, olaj, vaj és kenyér a pulpituson

Élelmiszer-termékekkel vonult a pulpitushoz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője. Florin Roman többek között tojást, vajat, húst és kenyeret vitt magával, hangsúlyozva, hogy az egy család élelmiszeradagja, amelyért nagyobb árat kellett fizetniük most, mint szeptemberben. 

„Egy egyszerű emberekből álló család megkért engem, hozzam ide önök elé ezeket a termékeket, és beszéljek az ő nevükben. Ma reggel vásárolták meg ezeket az alapélelmiszereket, és összehasonlították az árukat a szeptemberi árakkal. Egy liter olaj 4,29 lej volt, most 7,01 lej. Egy liter tej 4,10 lej volt, most 5,10 lejért vették meg. A vaj ára szinte megduplázódott: 6,25 lejről 11,14 lejre nőtt. Vettek egy 600 grammos kenyeret is, amelynek az ára 4,41 lejről 5,99 lejre emelkedett. Tehetősebb családról van szó, mert azt is megengedhették maguknak, hogy vegyenek sertéshúst. Ennek kilója 20,12 lejbe került, most 24,99 lej az ára" - sorolta Roman, hozzátéve, hogy ugyanazon termékcsomagért 22 lejjel fizetett többet a család most, mint szeptemberben. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nőtt a gázolaj és a villamos energia ára, mint ahogyan a törlesztőrészletek is. 

Roman elővett egy Kinder-tojást is, amely állítása szerint promóciós áron szinte annyiba kerül, mint egy tyúktojás. 

„Végezetül, Tudose úr, kérem, miniszterelnökként ne legyen ennyire arrogáns” - zárta felszólalását a képviselő.

14:19

Turcan: A PSD továbbra is a demokrácia legnagyobb ellensége

A Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is a demokrácia legnagyobb ellensége - mondta csütörtökön Raluca Turcan nemzeti liberális párti (PNL) képviselő. Mint fogalmazott, mindenki számára egyértelművé vált, hogy a PSD-ALDE kabinet a „nemzeti érdek ellen tevékenykedik”. 

„Az állampolgárok ellen kormányoznak, a dac és arogancia, amelyről bizonyságot tettek, minden képzeletet felülmúl. Dragnea úr, Tăriceanu úr, Tudose úr, kedves kollégák, voltak még önökhöz hasonló büntetőügyes arrogánsok, de senki nem merészelt úgy változtatni a törvényeken és szabályokon, ahogyan önök teszik, csak hogy megszabaduljanak a felelősségre vonástól, az esetleges ítéletektől” – mondta. 

Turcan szerint Dragnea, Tăriceanu és Tudose Románia "európai uniós csatlakozása előtt alkalmazott eljárásokhoz és gyakorlatokhoz akar visszatérni", az ország azonban ezt nem fogja tolerálni. 

A PSD és az ALDE törvényhozóinak többsége elhagyta az üléstermet, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ramona Dinu elkezdte felolvasni a bizalmatlansági indítvány szövegét. Ez alatt sem Liviu Dragnea képviselőházi, sem Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök nem tartózkodott a teremben. Mihai Tudose felszólalásakor visszatértek, majd amikor Raluca Turcan kapott szót, ismét elhagyták az üléstermet.

13:49

Tudose a PNL-hez: Populista és demagóg célokra használtak fel egy törvény adta jogot

A bizalmatlansági indítvány benyújtása alkotmányos jog, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azonban ezt populista és demagóg célokra használta fel - mondta a parlament plénuma előtt Mihai Tudose miniszterelnök.

„A bizalmatlansági indítvány benyújtása alkotmányos jog, demokratikus gyakorlat. Sajnos önök ezt a jogot populista és demagóg célokra használták fel, arra, hogy egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott műsort adjanak elő" - mondta a miniszterelnök.

13:09

Hetven PSD-s biztosítja a kvórumot, de nem fognak szavazni

Az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról való szavazáskor hetven szociáldemokrata párti (PSD) képviselő és szenátor lesz majd a teremben, hogy biztosítsák a kvórumot, voksolni azonban nem fognak - nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek parlamenti források.

A PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) törvényhozóinak többsége elhagyta az üléstermet, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ramona Dinu elkezdte felolvasni a bizalmatlansági indítvány szövegét. 

Ez alatt sem Liviu Dragnea képviselőházi, sem Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök nem tartózkodott a teremben.

13:05

Ötezresre duzzadt a parlament előtti tömeg

Több ezren gyűltek össze a parlament épülete előtt, hogy élő láncot alkossanak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által a Tudose-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája alatt. A Digi24 hírtelevízió szerint 5000 is vannak már az Izvor parkban.

A tüntetők "Le a PSDragnea-kormánnyal", "Igazságot akarunk, nem korrupciót", "Vörös riasztás, állítsátok meg a katasztrófát" feliratú táblákat tartanak a magasba.

A tiltakozók között van Ludovic Orban PNL-elnök és az alakulat bukaresti szervezetének elnöke, Cristian Buşoi is. 

12:47

Elkezdődött az indítvány vitája

Elkezdődött a bizalmatlansági indítvány vitája. Az ülés elején 274 képviselő és szenátor volt a teremben. Jelen van Mihai Tudose miniszterelnök és a kormány több tagja, köztük Tudorel Toader igazságügyi, Olguţa Vasilescu munkaügyi, Liviu Pop oktatási és Ilan Laufer üzleti környezetért felelős miniszter. (Agerpres)

12:26

Fehér karszalagot viselnek az USR-s honatyák

A Mentsétek meg Romániát képviselői és szenátorai csíkozott, fehér karszalaggal jelentek meg a plémumban. A kormánypárti politikusoknak a "párhuzamos államra" való rendszeres hivatkozását kívánták így kifigurázni. (HotNews)

12:23

Alakul az élőlánc a parlament körül

Körülbelül 200 személy gyűlt össze a parlament épülete előtt, hogy élő láncot alkossanak a bizalmatlansági indítvány vitája alatt. A tüntetők "Le a PSDragnea-kormánnyal", "Igazságot akarunk, nem korrupciót", "Vörös riasztás, állítsátok meg a katasztrófát" feliratú táblákat tartanak a magasba. A tiltakozókat lovas rendőrök felügyelik. (Agerpres)

12:05

Ezt kérik az indítvány kezdeményezői

A bizalmatlansági indítványt a PNL, a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 148 képviselője és szenátora, illetve két független képviselő írta alá. Szövetégét hétfőn olvasták fel a parlamentben. A kezdeményezők kérik a parlamenttől, vonja meg a bizalmat a Tudose-kabinettől, hogy megakadályozzák a "gazdaság tönkretételét", "az igazságszolgáltatásra mért támadást", illetve azt, hogy Romániát kizárják az Európai Unióból.

"A jelenlegi PSD-ALDE kormánynak rekordidő alatt sikerült teljes káoszt okoznia minden fontos területen, kezdve az egészségügytől és az oktatástól az adóügyig, igazságszolgáltatásig vagy infrastruktúráig. Kevesebb mint egy év alatt a PSD-ALDE kormány a kukába dobta a kampányban tett ígéreteket és ezzel együtt az állampolgárok jobb életbe vetett reményét is" - állítják az aláírók. Az RMDSZ korábban jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?