Tăriceanu elleni vizsgálat indítását kérte a DNA főügyésze

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), hogy indítsanak vizsgálatot Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök kijelentései miatt, amelyeket a parlamentben tett.

A főügyész szerint a DNA-ra vonatkozó kijelentései „rendkívül súlyosak”.A DNA közleménye szerint a szenátus és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének 2017. november 22-ei sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéseit kellene megvizsgálnia a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak.

Călin Popescu Tăriceanu azt nyilatkozta, hogy a DNA szánalmas politikai eszközzé vált, azonban ennél is súlyosabb, hogy az emberek így elvesztik bizalmukat egy olyan alapvető intézményben, mint az igazságszolgáltatás.

„Minden, amit a DNA az elmúlt időszakban művelt, egyre nyilvánvalóbbá teszi, hogy szelektíven dolgozik, szánalmas politikai eszközzé vált. Semmi kétségem efelől. Egyre több állampolgár észleli ezt, és ez nagyon súlyos, mert elvesztik a bizalmukat egy olyan alapvető intézményben, mint az igazságszolgáltatás. A DNA rendkívül sok rosszat tesz az igazságügynek, az állampolgárok erről alkotott képének és az ország nemzetközi megítélésének" - nyilatkozta Tăriceanu a parlamentben arra a kérdésre, hogy miként vélekedik arról, hogy a DNA zárolta a képviselőház elnökének, Liviu Dragneának a vagyonát.

A DNA közleménye szerint napról napra súlyosabb kijelentéseket tesz a szenátus elnöke a korrupcióellenes ügyészséggel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a CSM már februárban is kérte az állami hatóságok képviselőit, a sajtót és a civil társadalmat, hogy kiegyensúlyozottan, ésszerűen álljanak hozzá az igazságszolgáltatás kérdéséhez.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint Călin Popescu Tăriceanu kijelentései rontják a hírnevét egy olyan intézménynek, melynek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálása, szenátorok, képviselők, magas beosztású politikusok korrupciós ügyeinek felderítése a célja. Az idézett forrás szerint a szerdai kijelentés még egy az „aggasztó gyakorisággal bekövetkező támadások sorában”.

A DNA közleménye szerint azért nyújtott be panaszt a főügyész a CSM-hez, mert egy olyan embertől érkeznek a „rágalmazó és becsmérlő” támadások, aki magas állami beosztásban dolgozik és véleménye alááshatja a bírói, ügyészi tekintélyt.

Az ügyészség szerint a szenátus elnöke rontani szeretne az intézmény és a korrupcióellenes ügyészek hitelességén, de általánosan az igazságszolgáltatás hitelességén is, azáltal, hogy azt állítja, hogy nem törvényesen járnak el munkájuk során. A DNA szerint Tăriceanu szavai annyira befolyásolhatják a közvéleményt, hogy ennek nyomán sérülhet az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?