A miniszter nem érti, miért drágultak az élelmiszerek

Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter azt nyilatkozta szombaton Nagyszebenben, hogy az élelmiszerek indokolatlanul drágultak, de a minisztériumnak nem tartozik hatáskörébe azok olcsóbbá tétele.

A miniszter a Versenytanácstól vár magyarázatot arra, hogy miért drágult meg a tojás, a hús és egyéb élelmiszerek.

„A disznóhús ára a termelőnél csökkent, a piacon nőtt. Vannak néha dolgok, amiket én nem tudok megindokolni, ezért a Versenytanácshoz fordultam, hogy adjanak ők magyarázatot a jelenségre. Nekünk nincsenek eszközeink arra, hogy belenyúljunk a piacba és megszabjuk valamely termék árát, elemezze ki a helyzetet a Versenytanács és adjon magyarázatot arra, ami történik” – mondta egy nagyszebeni gazdáknak szóló eseményen Daea.

A miniszter szerint az élelmiszerek drágulásának nincsenek objektív okai. A minisztérium értesítette a Versenytanácsot az észlelt drágulásokról, különösen, ami a tojást, húst és tejtermékeket illeti.

A szaktárca vezetője a Szeben megyei sajtkészítőktől átvette a dokumentációt, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a szebeni sós túró (telemea) európai oltalom alatt álló földrajzi árujelzést kapjon. Daea szétnézett a piacon, ahol gyapjú zoknit vásárolt, telemeát kóstolt és megállt az előtt a bevásárlóközpontnál is, ahol a Válaszd a birkát! kampány folyik.

Kapcsolódók

Kimaradt?