„Mondjon le!” – az ellenzék a Dragnea elleni újabb eljárásról

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt kérte hétfőn Liviu Dragneától, hogy mondjon le a képviselőház elnöki tisztségéről és foglakozzék a peres ügyeinek megoldásával. Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy a PSD vezetője ellen hétfőn újabb bűnvádi eljárás indult.

„Ma Liviu Dragnea ismét a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) járt. Képzeljék el, hogy hol tartana ma Románia, ha az utolsó egy évben a kormány és a parlament nem az igazságszolgáltatás elleni harccal, hanem az ország ügyeivel lett volna elfoglalva” – jelentette ki Barna egy sajtóértekezleten.

A politikus közölte: az USR álláspontja szerint ezt az állapotot meg kell szüntetni. Azt kérik Liviu Dragneától, hogy mondjon le a képviselőház elnöki tisztségéről, és foglalkozzék peres ügyeinek megoldásával. „Lehetetlen, hogy a kormány és a parlament évekig úgy viselkedjék, mint Liviu Dragnea és más gyanúsítottak ügyvédi irodája” – szögezte le a pártelnök.

Barna azt mondta: az USR múlt heti alkotmánymódosítási kezdeményezése, amely szerint ne foglalhassanak el köztisztséget azok, akiknek gondjuk van az igazságszolgáltatással, egyik módját jelentené a politikai osztály valós reformjának. 

Ludovic Orban: lépjen egyet hátra

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke nem tartja normálisnak, hogy Liviu Dragnea testőrökkel érkezett a DNA) székhelyére. Azt is kifogásolta, hogy nyomást próbálnak gyakorolni különböző csoportokra. Hozzátette, hogy a Liviu Dragneához „hasonló egyéneknek eggyel hátrébb kellene lépniük a politikából".

"Akárhányszor voltam a DNA-nál, vagy a bíróságon, egyedül érkeztem, valójában az ügyvédeimmel. Elítélek mindenféle nyomásgyakorlást az igazságügyre vonatkozóan. Nem tartom normális dolognak, hogy egy ember, tisztségtől függetlenül, testőrökkel körbevéve érkezzen, vagy az ügyészek, bírák munkájára nyomást gyakoroljanak" - mondta Orban.

Ludovic Orban azt is mondta, hogy Dragneának eggyel hátrébb kellene lépnie, és lemondania a képviselőház elnöki tisztségéről, miután újabb bűnvádi eljárást kezdeményezett a DNA ellene.

"Amint tudják, kértük a képviselőház szabályzatának módosítását, hogy leválthassuk tisztségéből az alsóház elnökét. Rég le kellett volna mondania, de sajnos Dragnea és a PSD nem értik meg, hogy egy jogállamban, egy demokráciában a hozzá hasonló egyéneknek eggyel hátrébb kellene lépniük a politikából" - nyilatkozta a PNL elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?